Путниковић: Србија неће имати проблем у снабдевању нафтом

БЕОГРАД: Уредница портала Енергетика Балкана Јелица Путниковић изјавила је данас да Србија неће имати проблема у снабдевању сировом нафтом по ступању шестог пакета санкција ЕУ 1. новембра, од када наша земља више неће моћи да увози сирову нафту из Русије.
Jelica Putniković/Tanjug/video/
Фото: Танјуг/видео/Јелица Путниковић

Она је у изјави за Тан‌југ истакла да је прошле године Србија куповала највише нафте из Ирака, куповали смо чак и норвешку нафту, а само 16 одсто је било руске нафте.

"Ове године је тај проценат повећан, јер је руска нафта била јефтинија на тржишту. Међутим, нафте у понуди глобално има довољно и Србија ће моћи да увезе довољне количине нафте. С друге стране, подсетићу да су повећане резерве не само сирове нафте, већ и нафтних деривата па нам не прети опасност да нећемо имати горива на пумпама", поручује Путниковићева.

Она даље објашњава да не само Србија, већ и цела Европа изузев Бугарске, Словачке, Чешке и Мађарске неће моћи да увозе нафту из Русије, јер према шестом пакету санкција ЕУ ни до једне луке на ободима Европе не сме да стигне танкер са руском нафтом.

Саговорница Тан‌југа наглашава да то не мора аутоматски да значи да ће нафта убудуће бити скупља и додаје да то зависити од тога која ће цена нафте бити на глобалним тржиштима.

Објашњава да се цена горива коју одређује Влада Србије једном недељно формира на основу цене деривата на медитеранском тржишту и цене сирове нафте која је у среду била 92 долара за барел.

"ОПЕК је најавио да неће повећати, већ да ће смањити пласман нафте на тржиште. То значи да је понуда већа од потражње, јер једноставно, због кризе, мање су потражње за сировом нафтом, тако да верујем да нафта неће поскупети", истиче Путниковићева.

Она не верује ни да ћемо имати проблем јер имамо напуњена складишта у Банатском Двору и оно што смо закупили у складиштима у Мађарској.

С друге стране, додаје, Бугарска је рекла да неће спречавати доток гаса кроз Турски ток ни нама ни Мађарима.

"Знамо да су у Бугарској били избори и тамо је победио Бојко Борисов који је инсистирао да се заврши Балкански ток, јер је био свестан колико је битно за његову земљу да има довољне количине гаса на располагању, тако да мислим да немамо ту опасност", каже Путниковићева.

Додаје да увек постоји могућност да Брисел нареди Бугарској да заустави доток гаса, али да би то онда угрозило снабдевање гасом не само Србије, већ и Мађарске која је чланица ЕУ.

На питање о хаваријама на цевима гасовода Северни ток 1 и Северни ток 2, Путниковићева каже да је тај неко ко је извео акцију хаварије хтео да спречи могућност да Немачка добије гас директном линијом од Русије.

"Било је приче да се Северни ток 2 пусти бар привремено пусти у рад јер нису поправљене машине на Северном току 1. Сада је то онемогућено за неко време док се ти гасоводи не поправе", наводи Путниковићева.

Она истиче да ће Европа свакако имати проблема са снабдевањем гаса.

"Они се стално хвале да су напутили складишта 80-100 одсто, али никада се није десило да се Европа у зимским месецима снабдева искључиво гасом из складишта", упозорава уредница портала Енергетика Балкана.

Наглашава да ту постоје технички лимити колико гаса може дневно да се извуче из неког складишта, а да ЛНГ гас који стиже сада из неких европских лука не може да стигне до неких земаља ЕУ пошто нема гасовода.

"Европа је прерано одустала од руског гаса и питање је колико ће то не само због цене, већ и због мањка гаса коштати европске привреде. Једноставно, неки сектори и неке фирме неће моћи да плаћају скуп гас, неке компаније ће затворити фабрике, радници ће остајати без посла и ја очекујем да ће бити великих проблема у Европи", истиче Путниковићева.

Каже да је инфлација већ најавила рецесију, а да је врло занимљиво да неки западни аналитичари кажу да инсистирање САД да Европа престане да купује руски гас заправо начин да уништи европску, а пре свега немачку привреду.

"Како кажу ти аналитичари, Европа ће, да би имала сигурно снабдевање енергентима, своју производњу селити не у Кину, већ у Америку", истиче Путниковићева.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести