Рад од куће смањио трошкове коришћења ресурса 20 одсто

БЕОГРАД: Процењује се да је рад од куће смањио трошкове коришћења разних ресурса најмање за око 20 одсто, а време проведено на састанцима коришћењем онлајн платформи већ сада је смањено за чак 50 одсто, речено је данас на онлајн радионици на тему "Дигитализација као подршка одрживом развоју".
korona posao pixabay
Фото: Pixabay.com

Координатор радне групе Националног конвента о ЕУ која прати поглавље 10 - Информационо друштво и медији Никола Марковић каже да је дигитализација један од најмоћнијих фактора подршке одрживом развоју, јер штеди многе ресурсе и наглашава важност афирмисања позитивних ефеката примене савремених ИКТ, посебно у условима пандемије корона вируса.

"Кроз дигитализацију се обавља трансформација пословања и на тај начин се остварују одређене уштеде и погодноси", рекао је Марковић.

Међу позитивним ефектима, на првом месту напоменуо је развој еУправе, која омогућава значјане уштеде ресурса и за грађане и саму управу.

Други вид примене ИКТ је, каже, електронска трговина као јефтинији вид трговина, а која је у прошлој години под утицајем проблема због пандемије корона вируса доживела раст од скоро 100 одсто.

Навео је да је 2019. у Србији вредност е-трговине износила 17 милијарди динара, а 2020. године 33 милијаде што је, каже, скоро дупло више.

Марковић је рекао да електронско плаћање, такође, смањује трошкове, као и рад на даљину.

"Појава феномена клауд компјутинга код корисника смањује трошкове до 50 одсто у искоришћавању одговарајућих ресурса", рекао је Марковић и навео да се уштеде остварују и због организовања онлајн наставе.

Он, међутим, наводи да се истовремено поставља и питање нежељених ефеката коришћења ИКТ, попут губитка контакта са људима, безбедности апликација за рад од куће, као и помешаног радног времена и времена за одмор.

"То су све питања која заслужују одговор, и нека од њих мораће да се регулишу прописима", рекао је Марковић и навео важност усвајања старегије одрживог развоја.

Наташа Глигоријевић из Центра за одрживи развој Србије и координаторка Међусекторске радне групе за одрживи развој каже да дигитализација води ка бољем управљању и бољим јавним услугама.

Нагласила је да око 62 одсто јавних политика садрже и воде ка испуњењу циљева одрживог развоја.

Навела је да добровољни национални извештај о испуњењу циљева одрживог развоја, који је Србија представила у УН 2019. године, говори о опредељности јавних политика ка усвајању дигиталне траснформације.

За то су, каже, два кључна документа Економски инвестициони план и "зелена агенда" за Западни Балкан, који се баве улагањем у дигиталну будућост.

Учесници онлајн радинионице истакли су да се у креирању свих нових решења води рачуна о енергетској ефикасности и стабилности система, да је дигитализација допринела да се премосте бројне неповољне ситуације које су се дешавале, као и да она представља један од кључних елемената одрживог развоја.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести