Радници Фијата писали председнику Вучићу

КРАГУЈЕВАЦ: Овде смо да предамо писмо председнику државе Александру Вучићу да заштити Србију, јер ми смо Србија, рекао је Зоран Марковић, председник Штрајкачког одбора компаније Фиат Крајслер аутомобили (ФЦА) на протестном скупу испред Скупштине града Крагујевца.

Радници ФЦА су, након протестне шетње од фабрике до Скупштине града, предали градоначелнику Радомиру Николићу, писмо за председника Вучића.

Марковић је том приликом поручио да је држава та која треба да буде одговорна за судбину својих радника.

Видели смо да Министарство привреде није успело да доведе представнике компаније на разговор. Видели смо јуче да Влада Републике Србије није могла да донесе уредбу која би нас заштитила, јер изгледа да је неко јачи од Владе, рекао је Марковић.

Ми грађани ове државе који смо испунили све обавезе према њој очекујемо од ње да буде на нашој страни и да страног послодавца натера да поштује наш закон и приступи преговорима у циљу обезбеђивања услова за рад и зараду, пристојну за живот, наводи се у писму.

Градоначелник Крагујевца Радомир Николић изјавио је да је најважније да се седне за преговарачки сто.


Министарство предложило протокол за почетак преговора 

Министарство привреде предложило је представницима синдиката радника ФЦА Крагујевац (Фијат) потписивање протокола које би омогућило започињање преговора радника и руководства Фијата, већ у понедељак, 17. јула, о захтевима радника који су у штрајку. 

Предложени протокол прослеђен је представницима радника и руководству компаније ФЦА Крагујевац и Министарство очекује њихов одговор.
Руковедећи се значајем сваког радног места, Министарство привреде ради све што је у његовој моћи да пронађе све могућности да разговори отпочну што пре, наводи се у саопштењу Министарства.

Почетак разговора директно би значило спречавање даљих негативних последица обуставе рада, јер наставак процеса производње и рада у Фијату представља најбоље решење за сваког радника Фијата, за град Крагујевац и целу Србију.


Надам се да ће Министарство привреде већ данас да разговара са штрајкачким вођама. Верујем да већ данас може да буде постигнут одређени договор, рекао је Николић.

Он је позвао министарство да запосленима обезбеди преговоре са послодавцем.

Као што позивам и запослене да прекину штрајк и да почну да раде јер ћемо сви бити у проблему ако Фиат прекине производњу, поручио је Николић.

У компанији ФЦА у Крагујевцу и даље је у току потпуна обустава рада, а неклоко стотина радника друге смене учествовало је протестној шетњи, док су њихове колеге из прве смене наставили генерални штрајк у фабрици, како не би трпели последице због напуштања фабрике у току радног времена.

Током протестне шетње и испред Скупштне града Крагујевца штрајкачи су скандирали - "Ово је Србија", "Радници су робови", "Законе треба поштовати", носили транспаренте на којима је писало "Капитализам не", "Нећемо да будемо јефтина радна снага"и "бунт" и стварали буку звиждаљака и трубама.

Производни радници ФЦА су у генералном штрајку од 27. јуна, од када траже повећање бруто основице за обрачун зарада на 50.000 динара, другачију организацију посла ради растерећења радника који раде више операција, исплату остварених бонуса ефикасности и накнаду трошкова превоза за ангажовање ван стандардног радног времена.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести