Радојевић уручио награде ђацима за најбољу презентацију у области задругарства

Покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство Вук Радојевић уручио је новчане награде средњим пољопривредним школама из Војводине, чији су ђаци направили најуспешније презентације у склопу пројектних активности у области задругарства, које финансијски подстиче ресорни секретаријат.
 Radojević uručio nagrade đacima za najbolju prezentaciju u oblasti zadrugarstva Foto: Pokrajinska vlada
Фото: Радојевић уручио награде ђацима за најбољу презентацију у области задругарства Фото: Покрајинска влада

Прва награда од 150.000 динара додељена је тиму ученика из Средње пољопривредно-прехрамбене школе из Сомбора, другу од 100.000 динара су добили ученици Средње пољопривредне школе из Зрењанина, и трећу од 50.000 динара, ђаци из Средње пољопривредно-прехрамбене школе "Стеван Петровић Бриле" из Руме.

Радојевић је подсетио да је ресорни секретаријат по први пут ове године определио 450.000 динара пољопривредним школама за пројекат упознавања ученика са задружним организовањем и пословањем. Након реализације тих пројектних активности, ученици који су обишли задруге, доставили су презентације од којих су три најбоље данас награђене, у укупном износу од 300.000 динара.

Фото: Радојевић уручио награде ђацима за најбољу презентацију у области задругарства Фото: Покрајинска влада

„Овом приликом су у нашем фокусу били ученици завршних разреда средњих пољопривредних школа. Сматрали смо да је важно додатно подићи ниво знања када је реч о удруживању пољопривредника у земљорадничке задруге. Велики је број ових ђака, који се на крају школовања враћа на своје пољопривредно газдинство како би наставили да се баве пољопривредом, и стога је важно да им се понуде шира знања и предоче предности о задружном облику организовања у пракси“, рекао је Радојевић и додао да је важно да ови млади људи на време препознају значај удруживања и свој интерес у оквиру задругарства и тако развију пун потенцијал свог пољопривредног газдинства.

Он је истакао да је Покрајинска влада препознала значај овог пројекта намењеног задругарству, који је настао као плод сарадње Покрајинског секретаријата за пољопривреду и Покрајинског секретаријата за образовање, прописе, управу и националне мањине-националне заједнице са Задружним савезом Војводине.

Радојевић је подсетио и на значај који има наставни предмет пољопривредно задругарство, који од ове године уведен у новоотворене образовне профиле као изборни предмет, да би се млади пољопривредници већ током средњошколског школовања упознали шта значи задруга и колико је битно удруживање, поготово у малим сеоским срединама.

Радојевић је још истакао да ће наставити са подршком намењеном земљорадничким задругама, и подсетио да је Покрајински секретаријат за пољопривреду за две године са Задружним савезом Војводине у земљорадничке задруге у Војводини инвестирао 85 милиона динара.

Првонаграђени тим ученика пољопривредне струке из Сомбора одлучио се за презентацију Земљорадничке задруге „Агродунав“ из Каравукова, која се бави свим гранама пољопривреде. Реч је о задрузи која је активна целе године и запошљава велики број радника. Порука коју су послали је да је Каравуково пожељно место за живот младих, јер могу наћи запослење у својој струци.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести