Радови на Аеродрому Никола Тесла вредни 5 милијарди динара

БЕОГРАД: Компанија Белгрејд Ерпорт почетком године почела је радове на модернизацији и проширењу Аеродрома Никола Тесла, а у овом тренутку ради се на проширењу постојеће зграде терминала, као и на проширењу платформе што ће омогућити паркирање већег броја авиона, саопштено је данас из те компаније.
n
Фото: Youtube Printscreen

Како се наводи, процењена вредност ових радова је скоро пет милијарди динара, а пре неколико дана почели су припремни радови за изградњу нове, уметнуте полетно-слетне стазе.

Радови на модернизацији се одвијају без већих прекида, што је био случај и током ванредног стања, у складу са свим препорукама и мерама здравствене заштите које су прописале надлежне институције.

"Очекујемо да ће велики радови бити извршени током наредне три године. То, између осталог, укључује и проширење терминала, нову, уметнуту полетно-слетну стазу и додатне рулне стазе, додатне позиције за паркирање авиона, нову платформу за одлеђивање и спречавање авиона од залеђивања, додатна паркинг места за аутомобиле као и нове приступне путеве", изјавио је генерални директор Белгрејд Ерпорта Франсоа Беризо.

Додао је да ће кроз планирана проширења капацитета, аеродром, који је прошле године опслужио око 6,2 милиона путника, бити у могућности да опслужи пројектованих 15 милиона путника до краја концесионог периода.

"Наш циљ је да значајно побољшамо ниво услуге, комфор и разноврсност комерцијалне понуде на београдском аеродрому Никола Тесла'''', изјавио је он.

У плану је изградња новог енергетског постројења за производњу и дистрибуцију топлотне и електричне енергије чиме ће се смањити емисија штетних гасова.

Планирана је израдња соларног постројења за електричну енергију, као и постројења за третман чврстог отпада и отпадних вода, наводи се у саопштењу.

У наредних 25 година компанија Белгрејд Ерпорт ће у развоју Аеродрома Никола Тесла применити велико међународно искуство и добру праксу глобалног оператера, матичне компаније ВИНЦИ Ерпортс, која управља пословањем 45 аеродрома широм света.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести