Радови на Моравском коридору почињу 15. децембра

БЕОГРАД: Радови на изградњи Моравског коридора почињу 15. децембра на локацији у околини Крушевца, сазнаје Танјуг.
Танјуг/Т. Валић/Моравски коридор
Фото: Танјуг/Т. Валић/Моравски коридор

Комерцијални уговор за изградњу ауто-пута Е-761, деоница Појате-Прељина Моравског коридора, потписан је јуче у присуству председника Србије Александра Вучића.

Уговор су потписали министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић и представници турско-америчког конзорцијума "Бећтел Енка УК Лимитед" Мајкл Вилкинсон и Мехмет Тара.

Моравски коридор биће дугачак 112,3 километара, а повезаће све веће градове централне Србије између Појата и Чачка - Крушевац, Краљево, Трстеник и Врњачку Бању.

Та саобраћајница повезиваће подручје на којем живи око 500.000 људи, а будући аутопут биће веза између два европска коридора - 10 и 11.

Комерцијалним уговором договорена је цена изградње аутопута од 745 милиона евра.

Предвиђени су и додатни радови и директни и индиректни материјални трошкови од 20 одсто.

Уговором је предвиђено да за две године Крушевац буде повезан с Коридором 10, за мање од три године да се Краљево и Чачак повежу са аутопутем "Милош Велики", а да комплетан пројекат буде завршен за четири године.

Аутопут ће се састојати из три деонице: Појате-Крушевац дужине 27,83 км, Крушевац-Адрани дужине 53,88 км и Адрани-Прељина дужине 30,66 километара.

Током изградње тог аутопута, који се гради за максималну дозвољену брзину од 130 километара на час, биће изграђено укупно 11 петљи и око 140 осталих објеката, од чега 71 мост, 23 надвожњака, пет подвожњака и 31 пропуст, а ширина пута биће 30 метара.

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести