Радови на Турском току неће утицати на снабдевање у Србији

БЕОГРАД: Извођење радова на одржавању гасовода Турски ток неће утицати на снабдевање потрошача у Србији, речено је данас Танјугу у Министарству рударства и енергетике.
turski tok
Фото: Youtube Printscreen

Транспорт природног гаса кроз оба подморска цевовода гасовода Турски ток биће привремено обустављен од 22. јуна до 29. јуна 2021. године, због редовног годишњег одржавања и уобичајеног прегледа стања овог система, најавила је раније компанија Турски ток.

"Изводење радова на одржавању гасовода Турски ток неће утицати на гасну стабилност Србије, и снабдевање потрошача у Србији гасом биће уредно и стабилно током ремонта", кажу у Министарству рударства и енеретике.

Генерални директор ЈП Србијагаса Душан Бајатовић јуче је рекао Танјугу да је у Србији стављено у приправност складиште у Банатском двору, са кога ће моћи да се покрије планирана потрошња у периоду ремонта.

Радове ће изводити предузеће Јужни ток Транспорт Б.В, оператер подморског система цевовода, пренела је агенција Анадолија.

Гасовод Турски ток чине два подморска цевовода дужине 930 километара, који се протежу од Русије до Турске преко Црног мора, и два засебна копнена крака, од којих је први дигачак 142 километра, а друго 70 километара.

Укупан капацитет гасовода је 31,5 милијарди кубних метара гаса (бцм). Први крак, капацитета 15,75 милијарди кубика, намењен је за снабдевање купаца у Турској, а други, с капацитетом од још 15,75 милијарди метара кубних, транспортује руски гас даље преко Бугарске за Европу.

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести