Расписан јавни позив: Свакој општини по један пројекат

НОВИ САД: До 15. марта отворен је државни јавни позив за финансирање пројеката у локалним самоуправама. У наредне три недеље општине и градови у Србији треба да пријаве пројекте за коришћење новца из буџетског фонда за локалну самоуправу.
pecinci 1 dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

Држава је ове године определила, пре свега за инфраструктурне пројекте и објекте од општег интереса као што су амбуланте, спортски објекти, вртићи и школе, 320 милиона динара.

Буџетски фонд за локалну самоуправу ове године повећан је чак 32 пута. Основни услов за учешће на конкурсу је да постоји пројектна документација, сагласност и дозволе.

По објашњењу министра државне управе и локалне самоуправе у Влади Србије Бранка Ружића, Комисија за спровођење поступка ће да процени ко је приоритет, а очекује да ће између 40 и 60 локалних самоуправа добити новац за финансирање пројекта. Министар наглашава да новац који се не потроши мора бити враћен у буџет.

Пре расписивања јавног позива, државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе Бојан Стевић изјавио је да ће највећи део од издвојених 320 милиона, чак 80 одсто, бити уложено у инфраструктуру, а да ће свака општина у Србији добити по један пројекат.

Већина војвођанских општина већ има припремљене пројекте и спремно је дочекала расписивање јавног позива.

Тако, општина Пећинци, како је за „Дневник” изјавио њен председник Жељко Трбовић, већ има припремљено десетак пројеката, од саобраћајница у радним зонама, преко школских објеката до водоснабдевања.


Врбасу фале новци

Општина Врбас је такође протеклих година радила на неколико пројеката инфраструктуре, пре свега канализације, санације школа и предшколских установа и путева.

Фото: Dnevnik.rs

По речима председника општине Врбас Милана Глушца, та локална самоуправа нема довољно новца у општинском буџету за све пројекте, иако су свесни тога колико су они важни за бољи живот грађана.

Као општина, много смо учинили да обучимо своје запослене да буду спремни за израду квалитетних пројеката који могу задовољити критеријуме које држава, али и међународни фондови, траже, рекао је за „Дневник” Глушац.

Како је додао, могу да конкуришу, али и даље остаје за бригу то што је критеријум за доделу новца општинама степен развијености, по којем смо они и даље у првој групи, па самим тим и имају смањену шансу да добију новац за пројекте.


Припремљена је и документација за изградњу приступног пута у Радној зони „Сибач”, изградњу новог објекта Предшколске установе у Шимановцима, за санацију хидротехничке и електроопреме на изворишту месног водовода у Обрежу, за другу и трећу фазу канализације у Доњем Товарнику, завршетак изградње фискултурне сале у основој школи у Ашањи.

Љ. Малешевић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести