Распродаја имовине Борелија у 88 делова и спас производње

Стечајни управник огласио је јавно надметање за куповину покретне имовине Друштвеног предузећа „Борели“ из Сомбора у стечају.
boreli, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Понуђена имовина разврстана је у 88 целина, од чега је готово 30 одсто у Војводини.

Како се наводи у огласу, ради се о опреми, инвентару и залихама обуће, односно репроматеријалу и уметничким сликама у власништву предузећа, који су затечени на попису организованом крајем прошле године. Вредност пописане имовине у три општине Западнобачког управног округа (Сомбор, Апатин, Кула) износи близу девет милиона динара. Од осталих војвођанских градова, значајна имовина пописана је у бечејским продавницама – 4,86 милиона, Шапцу – 2,48, Инђији – 2,29, Сремској Митровици – 2,13 и Врбасу 1,95 милион динара. Из осам београдских објеката на распродаји ће се наћи имовина укупне вредности веће од 15 милиона динара.

Како је наведено, расположиви репроматеријал продаваће се по почетној цени од 11,175 милиона динара, док ће минимални износ за слике бити 650.081 динар. Понуђена имовина продаје се у виђеном стању. Заинтересовани купци разгледање могу реализовати најкасније до 23. јуна. Рок за уплату обавезног депозита истиче 26. јуна. Јавно надметање заказано је за 30. јун у 13 часова у просторијама Агенције за лиценцирање стечајних управника – Одељење у Новом Саду (Булевар Михајла Пупина 10, пети спрат). Више информација може се добити од повереника Павела Северињија на број 062/801-59-05.


Спор с „Боровом” па расплет

Уговор о пословно-техничкој сарадњи с фирмом „Дарфур“ биће на снази до окончања нерешених имовинскоправних односа с хрватским „Боровом”.

Тек после те „оставинске расправе“ хала и машине ће ићи на продају потенцијалним купцима.


Иначе, упоредо с продајом имовине, недавно је потписан и Уговор о пословно-техничкој сарадњи између београдске фирме „Дарфур“ и ДП „Борели“ у стечају. Сагласност на ту сарадњу дали су Агенција за лиценцирање стечајних управника и Министарство привреде, а Одбор поверилаца је дао зелено светло стечајном управнику да закључи тај уговор, и то на одређено време. Одмах након потписивања уговора, београдско предузеће је кренуло у реновирање погона, а почела је и производња обуће за познатог купца. Осим тога, овде се прави обућа за зимску сезону, односно чизме за руско тржиште.

Запослено је стотину радника, а у зависности од проширења производње, касније ће посао пронаћи још толико. Предузеће „Дарфур“ има у плану је да у што скорије време отвори „Борелијеве” продавнице широм Србије да би произведена обућа била доступна купцима.

Стечајни управник „Борелија“ Павел Северињи је задовољан јер је поменутим уговором између „Дарфура“ и „Борелија“ направљен добар пословни потез, који је омогућио да пословни простор фирме у стечају буде у функцији, будући да овде постоје добра производна инфраструктура, али и искусни кадрови.

Задовољство је изразила и градоначелница Сомбора Душанка Голубовић, која је изнела низ похвала на рачун „Дарфура“ приликом недавног обиласка реновираних погона. С друге стране, и радници, који поново имају прилику да раде, не крију задовољство јер имају добре услове за рад и сигуран приход, а исплата плата је договорена да буде до петог у месецу. Такође, не морају да брину о томе како ће од куће стићи до посла јер је фирма обезбедила превоз за раднике.

М. Гагрчин

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести