Раст српског извоза у првом кварталу 10,4 одсто

БЕОГРАД: Извоз Србије у прва три месеца 2019. је порастао за 10,4 одсто, што је више него што је планирано за целу годину, изјавио је данас Милан Трајковић, заменик генералног директора Одељења за економска истраживања и статистику у Народној банци Србије.

Трајковић је, на упит новинара како коментарише то што је Европска комисија (ЕК) смањила прогнозу раста бруто домаћег производа (БДП) Србије за ову годину са 3,5 на 3,1 одсто због успоравања привреда које су највећи трговински партнери наше земље, одговорио да је главни разлог за то њихова процена да ће наш извоз успорити у 2019.
"Ревидирали су пројекцију само из једног разлога, а то је њихово виђење извоза у овој години, који су смањила са око 7, 5 на шест одсто раста у овој години", рекао је он.

Истакао је да је ЕК то урадила искључиво због опадања тражње и успоравања економске експанзије у еврозони.
"Ми то мишљење не делимо, и то подаци у првом тромесечју потврђују. Ми смо у прва три месеца имали раст извоза робе и услуга, чак и у овим условима, од 10,4 одсто, што је чак изнад онога што очекујемо за целу гоидну", додао је Трајковић.

Гувернер НБС Јоргованка Табаковић је истакла да је робни извоз у првом тромесечју, иако је био под утицајем успоравања екстерне тражње и квота на челик, забележио раст захваљујући проширењу понуде по основу ранијих инвестиција, као и убрзаном пласману пренетих вишкова пољопривредних производа из 2018.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести