Расте производња сировог челика у Србији

БЕОГРАД: Републички завод за статистику (РЗС) саопштио је данас да податак о расту производње сировог челика у Србији од 38,9 одсто у периоду јануар-новембар 2018. године, који је објавила Светска асоцијација за челик, не кореспондира са званичним подацима РЗС-а.
celik freeimages.jpg
Фото: freeimafes.com

"На основу извештаја ИНД1 - Месечни извештај индустрије, који добија Републички завод за статистику од компанија, за период јануар-новембар 2018. године у односу на исти период 2017. године, ''Производња основних метала'' показује раст од 13,1 одсто", наводи се у саопштењу РЗС-а.

Додаје се да је тај показатељ "резултат података статистичких јединица и примењене методологије обрачуна индекса".

"Податак од 38,9 одсто раста производње сировог челика у 2018. године не знамо из чега је изведен тј. из којих и чијих извора је добијен", напомињу из РЗС-а. 

Такође подсећају да се у саопштењу "Индекси индустријске производње" приказују индекси по индустријским областима, и да област индустрије "Производња основних метала" обухвата поред производње челика и производњу производа од челика, производњу племенитих и осталих обојених метала и ливење метала.

Светска асоцијација за челик (World Steel Association) објавила је на свом званичном сајту преглед производње сировог челика у 64 земље света за новембар 2018. и за период јануар-новембар 2018, у којем је објављен податак да је производња тог метала у Србији порасла током прошлогодишњих 11 месеци за 38,9 одсто у односу на исти период 2017. 

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести