Размена с Италијом достиже рекордних 4 милијарде евра

БЕОГРАД: Размена Србије и Италије је у сталном порасту и до краја године могла би да достигне рекордни резултат од четири милијарде евра, изјавио је синоћ италијански амбасадор у Београду Карло Ло Кашо.
karlo lo kaso
Фото: Tanjug (Vladimir Džuverović)

Он је навео да Италија наставља са још амбициознијим програмима улагања и реинвестирања у српску привреду.

Економски и трговински односи Београда и Рима су одлични, међу главним смо партнерима, а други смо економски комерицијални партнери после Немачке, рекао је Ло Кашо на скупу поводом Генералне скупштине Конфиндустрије Србије - најзначајнијег италијанског удружења производних и услужних компанија, на коме је о успесима Србије, али и циљевима које би требало достићи на путу ка ЕУ, говорио и шеф делегације ЕУ Сем Фабрици.

Први смо клијент и купац, а размена је четири милијарде. И тај податак је у сталном порасту, када је реч о извозу и увозу између Србије и Италије, а уколико се тренд настави, до краја године ћемо достићи рекорд од четири милијарде, рекао је амбасадор.

Према његовим речима, Италија више купује од Србије, па у тој сфери постоји мали дефицит, на штету Италије.

Инвестиције 400 италијанских комапнија које раде у Србији, и запошљавају око 25.000 људи је између 2,5 и три миљарде евра, рекао је он и навео да се у Србији веома често отвара нека италијанска фабрика.

Амбасадор је подсетио да је прошле недеље Калценоднија отворила трећи погон, и то у Кули, и да је тој свечаности присуствовао и председник Србије Акелсандар Вучић који веома велику пажњу посвећује инвестицијама.

Сигнали које добијамо из Београда су позитивни, рекао је Ло Кашо и додао да види и позитивне сигнале из Рима, као и амбиције и аспирације италијанских привредника за долазак на српско тржиште.

Према његовим речима, улагања и пројекти у Србији морају да се наставе како би се Италија одбранила од конкуренције.
Амбасадор је подсетио и на улогу Итаиље на комплексном путу Србије ка ЕУ.

Оценио је да има пуно тога што још мора да се уради, али да ће заједнички труд довести до резултата.

На скупу је уручена награда најиновативнијој фирми чланици - фабрици из P&T Design, која је део Пладос Делта групе. 

Према речима руководиоца производње Бошка Чакића, у том погону у Новој Пазови производе се судопере од композитних материјала на бази акрилне дисперзије, који између осталог имају моћ да пречишћавају средину - односно да упијају димове из кухиње - од кувања, до дима од цигарете.

EUR/RSD 117.1544
Најновије вести