Регистровати све салаше, коначишта, етно-куће...

Министарство туризма позива све угоститеље који пружају услуге смештаја у некатегорисаним угоститељским објектима да у најкраћем могућем року испуне законску обавезу те се евидентирају у јединице локалне самоуправе.
Salas/Dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

Та законска обавеза односи се на угоститеље који пружају услуге смештаја у некатегорисаном угоститељским објектима попут хостела, преноћишта, коначишта, ботела, хана, конака, етно-кућа, салаша, вила, кампинга, кампинг-одморишта, кампинг-стопа, објављено је на сајту Министарства.

Иста обавеза односи се и на друге у некатегорисаним угоститељским објектима за смештај у области наутичког туризма, ловног туризма врсте ловачки дом, ловачка кућа и ловачка колиба, да ради евидентирања, поднесу пријаву јединици локалне самоуправе на чијој територији се објекат налази.

Од 1. октобра, почетком примене правилника којим се уређује област централног информационог система (еТуриста), угостититељи ће моћи да пријављују домаће и стране туристе, искључиво преко ЦИС-а, пише на сајту Министарства туризма.

Како упозоравају из Министарства, неиспуњењем поменутих обавеза угоститељи чине прекршај из закона о угоститељству и о странцима, о чему ће бити обавештена Туристичка инспекција и служба Министарства унутрашњих послова за странце.


Запрећено казнама

Законом су запрећене прекршајне казне за неиспуњење наведених обавеза.

Одговорном лицу, односно јединици локалне самоуправе, прети казна од 50.000 до 100.000 динара. У случају да угоститељи који су испунили своју законску обавезу не буду унети у ЦИС и не буду у могућности да воде евиденцију корисника услуга преко тог система услед пропуста и нечињења ЈСЛ-а, сву одговорност ће сносити одговорно лице ЈЛС-а.


Такође, из Министарства туризма подсећају локалне самоуправе које угоститељске услуге смештаја пружају у некатегорисаним угоститељским објектима за смештај, као и категорисаним објектима домаће радиности (кућа, апартман и соба) и сеоског туристичког домаћинства, да су дужне да унесе у ЦИС.

Министарство апелује да ЈЛС у најкраћем могућем року упуте позив угоститељима који на њиховој територији пружају услуге смештаја у некатегорисаном угоститељском објекту, да испуне своју законску обавезу и пријаве се ради евидентирања и уношења у ЦИС.

Напомињу да од 1. октобра ЦИС постаје једини извор података Републичког завода за статистику (РЗС) о туризму, а ако ЈЛС не унесу наведене објекте, а угоститељи не буду евидентирали туристе, статистички ће туристички промет бити умањен у тим јединицама локалне самоуправе, али и у целој Србији.

З. Делић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести