Рекордан приход од туризма; Палић у друштву најбољих

НОВИ САД: Србија и ову годину завршава с рекордним бројем туриста и зарадом од туризма. За годину дана имали смо више од три и по милиона гостију, а приход од туризма је око милијарду и 350 милиона евра.
Palic-BLU-146.jpg
Фото: Дневник (Бранислав Лучић)

Велика петорка домаћег туризма су и ове године Београд, Нови Сад, Златибор, Копаоник и Врњачка Бања, њима припада више од половине укупног туристичког промета. Приближили су им се и Сокобања и Ниш, а након планираних инвестиција, и оних које су у току, у друштво најбољих ући ће и Доње Подунавље, Палић и Дивчибаре. Како преноси РТС у последњих пет година број страних туриста у Србији повећан је за 65 одсто.

У том посматраном периоду само је грађевинарство остварило већи кумулативни раст него што је остварио туризам који је убедљиво на другом месту са значајним могућностима за још већи скок у наредном периоду, наводи министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић.

После вишегодишњег пада броја домаћих туриста, ваучери Владе Србије и снажна промоција дају нови замајац туризму Србије.

Крећемо с преокретом када је у питању и број долазака и број ноћења домаћих туриста, што нас чини нарочито поносним, наглашава директорка Туристичке организације Србије Марија Лабовић.

Само две домаће туристичке агенције су 2015. године оствариле право на субвенције Владе Србије на основу броја страних гостију које су довели у Србију. Ове их је године више десетина.


Црвена зведа довела госте

Добрим туристичким резултатима ове године допринели су и фудбалери Црвене звезде.

Свака Звездина утакмица у Лиги шампиона која се игра пред домаћи навијачим доведе нам око 15.000 туриста. Поред навијача противничког тима, ту су и Звездини навијачи из читавог региона.


Очекујемо да наредна година буде још боља, дакле имамо повећање и броја страних гостију и све су то параметри са којима морамо бити задовољни, сматра директор “Јуте” Александар Сеничић.

Организација “Србија за младе” осмишљеном понудом привлачи младе туристе из целог света.

Све више садржаја постоји на дестинацијама широм Србије, а планине су најинтересантније младима, како младима из наше земље тако и младима из иностранства, каже Петар Славковић из организације “Србија за младе”.

Музичке и друге манифестације и ове године привлаче бројне госте са свих меридијана.

Е. Дн.

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести