Рекордне девизне резерве Србије

БЕОГРАД: Бруто и нето девизне резерве Народне банке Србије (НБС) су на крају јуна ове године биле на највишем нивоу од 2000, од када се прате подаци, саопштено је данас из те централне финансијске институције.
nbs
Фото: Tanjug (R. Prelić, arhiva)

Бруто девизне резерве су на крају јуна износиле 12,14 милијарди евра, што је за 490,5 милиона евра више него у мају.

Нето девизне резерве су износиле су 10,14 милијарде евра, што је за 433 милиона евра више него на крају претходног месеца.

Како наводе из Народне банке, бруто девизне резерве су од јуна прошле године повећане за нешто више од милијарду евра и то у периоду када се држава нето раздужила за готово 1,9 милијарди евра.

Раст бруто девизних резерви из маја настављен је и у јуну и то у периоду у којем је држава смањила своје девизне обавезе у износу од 290,2 милиона евра по основу кредита и хартија од вредности емитованих на домаћем и међународном финансијском тржишту.

То је, како се наводи, допринело даљем смањењу јавног дуга и побољшању његове валутне структуре.

У јуну је вредност динара била готово непромењена у односу на евро, док је у првој половини ове године забележена номинална апрецијација динара у односу на евро од 0,2 посто.

Како би ублажила прекомерне краткорочне осцилације курса, НБС је интервенисала на међубанкарском девизном тржишту куповином 735 милиона евра, што је највиши износ месечне интервенције од када се оне спроводе. 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести