Рекордни резултати ОТП Групе у Србији

БЕОГРАД: ОТП група је послујући кроз две банке у Србији, које су у процесу интеграције, забележила рекордне резултате, саопштила је данас та група.
OTP Banka Foto: Dnevnik.rs
Фото: ОТП Банка Фото: Дневник.рс

ОТП група у нашој земљи послује кроз ОТП банку Србија и Војвођанску банку које су од краја прошле године у процесу интеграције.Председник Извршног одбора ОТП банке Предраг Михајловић изјавио је да је ова интеграција најкомплекснији пројекат који се спроводи на нашем финансијском тржишту.

"То је стратешки потез ОТП групе у чијем су власништву обе банке, а има за циљ да формира водећу банку на домаћем тржишту", изјавио је он.

Додао је да је првенствено поносан на 3.200 колега који вредно обављају свакодневно свој посао у обе банке, док су истовремено посвећени пројекту спајања.

"Сматрам да имамо најјачу менаџерску структуру која може успешно да обави задатак интеграције задржавајући стретешки фокус на даље унапређење корисничког искуства, иновација и дигитализације“, рекао је он.

По његовим речима, укупни нето кредити обе банке у прошлој години износили су 3,2 милијарде евра, и тиме су заузели учешће од 16 процената и прву позицију на тржишту са растом кредита на годишњем нивоу од преко 8 процената.

Додао је да је остварен је и раст нето профита од 17 процената тј. на нивоу од 89,2 милиона евра, чиме је Група кроз рад обе банке заузела јако друго место на банкарском тржишту.

Оперативни приходи су у односу на 2018-ту порасли за 15 процената и достигли ниво од 263,4 милиона евра.

"Активности смо усмерили на оптимизацију трошкова што је допринело значајном расту нето резултата, док се пун ефекат оптимизације очекује након спајања", изјавио је он.

Како је додао, на основу укупне активе која је сада на нивоу од 4,7 милијарди евра са тржишним учешћем од 13 процената Група заузима високо друго место у Србији што доказује да је аквизицијама направила прави потез.

ОТП је саопштила и да у онлине експозитури клијенти могу реализовати кеш кредит, дозвољени минус, купити осигурање, као и да је слање новца између пријатеља и чланова породице поједностављено је опцијом П2П у оквиру мобилне апликације.

За кориснике андроид телефона омогућена је опција мЦард - плаћање мобилним телефоном, а ускоро ова банка уводи и Аппле Паy.

Током јула лансирана је и услугу која омогућава подизање кеш кредита путем моблиног телефона - мКеш, а однедавно ОТП је увела и плаћање помоћу ИПС QР кода.

"Банка је препозната као пионир у иновацијама и дигитализацији, што је успешно пренела и на домаће предузетништво кроз пројекат Генератор", наводи се у саопштењу.

Овогодишњи - четврти Генератор Гаме Цхангер намењен је онима који имају нову идеју или готово решење а желе да иновирају, како би помогли малим и средњим бизнисима да наставе даље након последица проузрокованих пандемијом.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести