Рено исказао губитак после више од једне деценије

ПАРИЗ: Компанија Рено је саопштила да је 2019. године забележила први губитак после више од једне деценије и да је смањила циљану маржу за 2020.
f
Фото: pixabay.com

Француски произвођач аутомобила, који је у савезу са јапанским Нисаном, исказао је губитак од 141 милион евра као свој удео у финансијском резултату групе, делом због расхода везаних за нека његова кинеска мешовита предузећа, али и афере око Карлоса Госна, бившег шефа алијансе Рено-Нисан, који је побегао из Јапана где га је чекало суђење под отпужбом за финансијске малверзације.

Нисан, у којем Рено има 43 одсто удела, такође је допринео укупном негативном резултату, будући да је ове недеље известио о свом првом кварталном губитку у скоро десет година и смањио прогнозу оперативне добити, преноси Ројтерс.

Укупна продаја возила Реноове групе пала је за 3,3 одсто, на 55,53 милијарди евра лани.

Компанија је смањила циљану оперативну маржу за 2020. годину на ниво између 3,0 и 4,0 одсто у односу на прошлогодишњих 4,8 процената, и срезала предложени износ дивиденде за 2019. годину за готово 70 одсто у односу на годину раније.

Акције Реноа су на Париској берзи пале за 4,3 процента.

Рено предвиђа пад глобалног тржишта аутомобила ове године и смањење његове продаје у Европи и Русији за око 3,0 посто.

Продаја Реноа је посрнула у неколико земаља, укључујући Аргентину, а из компаније су навели да треба поправити пословање у Кини, где раде у партнерству са Донгфенгом на електричним возилима и са Брилијанс Чајна Отомотив Холдингом на комерцијалним аутомобилима.

У саопштењу Реноа се наводи да у пословним циљевима нису узети у обзир могући утицаји кризе с коронавирусом у Кини, где компанија има фабрику у Вухану, која је тренутно затворена како би се спречило ширење епидемије, наводи Ројтерс.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести