Реституција: Исплаћује се 15 одсто вредности имовине

БЕОГРАД: Грађани који у поступку реституције очекују обештећење уместо враћања имовине у натури добиће 15 одсто процењене вредности онога што им је одузето, пишу Новости.
Restitucija: Naslednici čekaju novce za 833 oteta preduzeća  Foto: privatna arhiva
Фото: Реституција: Наследници чекају новце за 833 отета предузећа  Фото: приватна архива

Наиме, коефицијент који је одредила влада, како кажу у Агенцији за реституцију, износи 0,15 одсто, преноси лист.

То значи да уколико вредност имовине по правоснажности решења износи пола милиона евра стари власник ће добити 75.000 евра.

Будући да се прво исплаћује аконтација од 10 одсто тог износа она ће износити 7.500 евра док ће остатак бити исплаћен у виду државних обвезница у наредних 12 година, наводи лист.

"Ово се чекало од 2017. године да би процес враћања имовине могао да се оконча", каже за Новости директор Агенције за реституцију Страхиња Секулић, који напомиње да је ово почетак краја, али да ће процес трајати још три, четири године.

"Исплата почиње догодине за решења која постану правоснажна до 30. јуна ове године. Спремно је око 3.000 решења на основу којих ће се урадити допунска са тачним износом обештећења у односу на утрврђени коефицијент", навео је Секулић.

Крајем прошле године од свих донетих решења око 1.800 решења је већ правоснажно.

Са исплатом аконтација стартоваће се 2022. а појединачни износ не сме премашити 10.000 евра који се деле на наследнике.

Обвезнице у еврима ће исплаћивати годишње са првом исплатом 15. јануара наредне године у односу на годину када је исплаћена аконтација. Изузетак су старији од 70 година којима ће бити исплаћене у року од пет година, а старијима од 65 у року од десет, наводи се у тексту.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести