Реституцијом највише враћени пословни простори и њиве

Према подацима које је објавила Агенција за реституцију, до 10.априла у Србији ЈЕ бившим власницима или њиховим наследницима враћено укупно 6.129 објеката, међу којима није имовина цркава и црквених заједница.
njiva, Dnevnik/Filip Bakić
Фото: Дневник/Филип Бакић

Од  укупно враћених објеката, највише је пословног простора - 4.323, а враћено је и  879 станова и 927 зграда. Поред објеката, бившим власницима или наследницима враћено је и око 313.64 хектара неизграђеног грађевинског земљишта, више од 5.204 хектара шумског и преко 30.873 хектара пољопривредног земљишта.

У војвођанских општинама враћено је 1.044 објеката, што значи да је скоро сваки шести бивши власник или његов наследник добио део своје одузете имовине. Међутим, у чак 10 општина у Војводини: Бач, Бачка Паланка, Житиште, Ириг, Мали Иђош, Опово, Оџаци, Пландиште, Тител и Чока, није враћен ниједан објекат. Највише објеката враћено је у Новом Саду – 437 , затим у Суботици 131 и у Панчеву 121 објекат.  У Зрењанину је враћено 83 објекта, Сомбору – 59,  Кикинди – 45,  Сремској Митровици – 35, Руми – 32 и Вршцу – 28.


Агенција даје податке, Управа за земљиште утврђује парцеле

Агенција за реституцију Управи за пољопривредно земљиште доставља податке о површинама пољопривредног земљишта које се потражује у катастарским општинама у којима је након одузимања спроведен поступак комасације. Након две недеље од пријема ових пдоатака Управа треба да утврди катастарске парцеле у државној својини у површини која ће бити довољна да се до краја спроведе поступак враћања имовине.


Од преосталих војвођанских локалних самоуправа у Сенти је враћено 20 објеката, Србобрану – 17,  у Ковачици и Кањижи 15, Инђији и Шиду – 11, Ади – 10, Кули девет, Бачкој Тополи осам, Бечеју седам и Белој Цркви шест објеката.  По пет објеката враћено је у Новом Кнежевцу, Сремским Карловцима и Ковину, док је у Жабљу и  Врбасу враћено по четири објекта. Три је враћено у Апатину и Петроварадину, по два у Новом Бечеју, Темерину и Алибунару, а један у Пећинцима и Новој Црњи. Број враћених објеката из месец у месец се повећава. Стари власници за сада још нису повратили доста шумског и пољопривредног земљишта јер је било много недоумица и нејасноћа које су чекале појашњење. Како је ступила на снагу Уредба Владе Србије за утврђивање површине пољопривредног и шумског земљишта у поступку одузете имовине, треба очекивати да се у наредном периоду убрза доношење решења за 8.600 захтева. који се односе на шумско и пољопривредно земљиште одузето комасацијом, а већина њих је у Војводини. Наиме, како је за “Дневник” објаснила директорка новосадске подручне јединице Агенције за реституцију Јасна Селаковић, овај документ значајно олакшава и убрзава процес реституције, када је реч о враћању пољопривредног земљишта у комасираном подручју, јер то Законом о враћању одузете имовине није било решено.

Љ. Малешевић

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести