РТБ Бор: Драстично побољшана еколошка слика у Бору и околини

БОР: Генерални директор РТБ-а Бор Благоје Спасковски каже да је истина да је РТБ више од сто година загађивао ваздух, воду и земљиште у Бору и околини, али да је захваљујући изградњи нове топионице у Бору, еколошка слика у граду и околини драстично побољшана.
rtb bor, tanjug video
Фото: Танјуг (Видео), илустрација

"Од 2015. смо у новом пирометалуршком постројењу прерадили милион и 82 хиљаде тона концентрата и под чистим небом, без загађења, произвели преко 200 хиљада тона бакра. Пулпу више не ''котрљамо'' Борском реком, а киселе воде у 85 одсто случајева прерађујемо у постројењу за третман отпадних вода", изјавио је Спасковски.

РТБ Бор ће, како је рекао, наставити да ради на заштити запослених у радном окружењу, а увешће и терцијално одимљавање и тако обезбедити услове да људи који раде у топионици ниједног тренутка, нарочито када се испуштају шљака или бакренац, не осете концентрацију већу од 50 микрограма.

"Морамо пречистити преосталих 15 процената вода које се излужују са старих коповских одлагалишта и флотацијских депонија и озеленити све оне "месечеве површине". Остаје да локална самоуправа и држава Србија ураде систем за пречишћавање фекалних вода из Бора", истакао је Спасковски.

Он је додао и да су представници једне озбиљне кинеске компаније недавно у Влади Србије јавно похвалили рад РТБ-а Бор у области заштите животне средине, али и на пољу припреме минералних сировина, истакавши да ни они још увек нису спустили трошкове на ниво какав има флотација у Великом Кривељу.

"Предстоји нам и велика обавеза да развијамо рударство и запошљавамо људе. За то немамо пара - ни РТБ, ни држава Србија и управо због тога је власничка промена и долазак стратешког партнера неминовност. Партнера кога ћемо обавезати да све оно што учини у екологији и врати мајци природи како је било, али да и РТБ санира историјско наслеђе", изјавио је Спасковски.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести