РТБ Бор: Партнеру експлоатациона дозвола, а не право на руду

БЕОГРАД: Тендер за избор стратешког партнера РТБ-у Бор би требало да буде расписан у мају, а министар рударства и енергетике Александар Антић је рекао да стратешки партнер неће имати право и на руду, пошто је руда у искључивом власништву државе.
Antic Aleksandar/Fonet
Фото: FoNet

По законима Србије, нико нема право на руду. Руда је власништво Републике Србије, а партнер ће имати експлоатациону дозволу на основу које ће обављати рударску производњу и плаћати Србији ту рудну ренту, рекао је Антић за Прву.

Каже да наша рудна рента није ниска, већ прилагађена европским оквирима.

Антић је, коментаришући раније најаве да ће тендер за РТБ Бор бити расписан у мају, нагласио да држава није суочена ни са каквим роковима које нам неко намеће, на пример међународне финансијске институције.

Он је казао да је реч о роковима које је држава сама себи поставила и да се на припреми тендера за избор стратешког партнера интензивно ради.

Према његовим речима, РТБ позитивно послује, враћа своје дугове, плаћа све текуће обавезе и остварује профит.

У тим условима ми препознајемо ово време као идеално да тражимо партнере и имамо више компанија које су заинтересоване. То су кинеске, руске, а чак и са запада, пошто смо имали и кандску компанију која је радила детаљан извештај о пословању РТБ-а, навео је Антић.

Истиче да ће тендер бити потпуно транспарентан и да ће се пронаћи најповољнији партнер за Србију, који ће пратити нашу визију да се РТБ развија, да се отварају нови рудници и задржи садашњи број радника.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести