Руф похвалио постигнуте резултате и стање буџета Србије

БЕОГРАД: Шеф делегације ММФ, Џејмс Руф данас је похвалио постигнуте резултате и стање у буџету Србије и истакао је да је од кључног значаја да Србија настави реформски процес, посебно у области реформе јавне управе, где још нису остварени очекивани резултати. 
Šef delegacije MMF, Džejms Ruf Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

Како је саопштено из Народне скупштине, где се делгација ММФ-а састала са члановима Одбора за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава, Руф је рекао да Народна банка Србије има стабилан курс.

Постигнут је већи привредни раст од очекиваног, оценио је шеф делегације ММФ и додао да и даље стоји велики посао пред Србијом како би одржала та позитивна кретања.

Јачање приватног сектора и прилив новца у буџет кроз повећање запослености у приватном сектору, од кључног је значаја, навео је Руф.

Заједнички је констатовано да је веома битно да се омогући раст приватног сектора, како би расла запосленост, чиме би се мењало учешће пензија у укупним обавезама из буџета, обезбедио раст плата, а стручњаци остали у земљи.

На састанку је било речи о одрживости постигнутих позитивних макроекономских резултата, даљим активностима на спровођењу реформе јавне управе и реформе управљања јавним средствима, о реформи јавних предузећа, ефектима контроле трошења јавних средстава и текуће потрошње...

Како се додаје, разговор се дотакао и простора за смањење доприноса на зараде и пореза чије су стопе високе, могућности подизања плата и пензија због постигнутих позитивних резултата, реформи пензијско-инвалидског система, финансијских проблема у буџетима локалних самоуправа, решавању проблема у просвети и здравству и стварању услова за спречавање одлива стручњака... 

Оцењено је да је веома значајно што је делегација ММФ-а одвојила време за разговор са народним посланицима, како би се разменили ставови и добили одговори на постављена питања. Изражено је очекивање да ће се овакви састанци организовати и убудуће.

Председница Одбора за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава Александра Томић, представила је надлежности Народне скупштине и тог Одбора у процесу усвајања буџета Републике Србије и контроли његовог трошења. 

Она је истакла да су за прва четири месеца ове године постигнута позитивна макроекономска кретања, што пружа могућност наставка реформског процеса и решавања проблема који се тичу буџета локалних самоуправа и реформи јавних предузећа.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести