Русе ухватила крипто грозница

МОСКВА: Укупан годишњи обим трансакција у криптовалутама које су у 2021. обавили руски грађани износи пет милијарди долара, према најновијим подацима руске централне банке.
Kriptovalute Foto: Freeeimages.com
Фото: Freeeimages.com

У новом извештају о финансијској стабилности, руски монетарни регулатор је навео, позивајући се на анкету спроведену у јулу међу највећим домаћим банкама, да су Руси међу најактивнијим учесницима на светским тржиштима криптовалута, укључујући и њихове активности на крипто берзи Бајненс, преноси Раша тудеј.

Стручњаци централне банке су указали на ентузијазам инвеститора према новим технологијама, као што су блокчејн, смарт уговори, децентрализоване финансије и стејбл коини (дигиталне валуте ослоњене на државну валуту, или на друге криптовалуте, или на злато).

Банка Русије је, међутим, истакла у извештају велике ризике повезане са крипто индустријом и поручила да ће пажљиво пратити тржиште.

„Однос између дигиталних валута и финансијског сектора остаје ограничен за сада. Брзи раст и широко прихватање дигиталних валута представљали би повећан ризик како на глобалном нивоу, тако и на руском финансијском тржишту”, оцењује Банка Русије.

Раније ове године, централна банка је упозорила људе да се клоне активности с криптовалутама, напомињући да је то увел ризик, посебно за оне којима недостаје знање у тој области.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести