Са аеродрома "Морава" у Краљеву крећу линије за Беч и Солун

БЕОГРАД: Са Међународног аеродрома "Морава" у Краљеву ускоро ће кренути прве авио-линије за Беч и Солун, саопштило је Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.
a
Фото: Youtube Printscreen

Одлуку о проглашењу линије од јавног интереса у ваздушном саобраћају донела је Влада Србије.

На обе линије ваздушни саобраћај ће се одвијати три пута недељно.

Први летови са аеродрома "Морава" кренуће у децембру, на линији Краљево-Беч-Краљево, након што на јавној набавци буде изабрана компанија која ће саобраћати на овој линији од јавног интереса.

Летови на линији за Беч одвијаће се од 1. децембра 2019. године до 31. децембра 2021, док ће се летови за Солун одвијати сезонски, у периоду од 10. марта до 15. октобра 2020. и у периоду од 10. марта до 15. октобра 2021.

Одлуке о проглашењу линије од јавног интереса доносе се за линије које су значајне за саобраћајно повезивање и бржи развој недовољно развијених региона у Републици Србији, а за које не постоји комерцијални интерес за редован авио-превоз.

Опслужно подручје Ародрома "Морава", поред округа у централној Србији, обухвата и део БиХ, односно Републику Српску и Црну Гору, а процењује се да ту живи око три милиона људи.

Према анализама које су рађене за потребе успостављања линија од јавног интереса, у овом тренутку у Србији послује око 450 компанија из Аустрије које запошљавају више од 13.000 људи, док компаније у потпуном или делимичном власништву грчких држављана запошљавају више од 25.000 радника у Србији.

"Аеродроми Србије", као оператер на Аеродрому "Морава", спремни су за почетак обављања редовног авио-саобраћаја.

Влада Србије обезбедила је неопходна средства за ове две линије од јавног интереса за ову и наредне две године, наводи се у саопштењу Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

 

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести