Сајбер криминалцима на руку иде рад од куће  

НОВИ САД: Пандемија коронавируса донела је много промена у начину живота и рада у целом свету, а томе су се, поред грађана и послодаваца, прилагодили и они који лове у мутном.
sajber napad /  Freeimages.com /  ilustracija
Фото: Freeimages.com / ilustracija

Наиме, у свим државама препоручено је да се омогући рад од куће, а приметан је пораст куповине из фотеље, преко интернета. Та ситуација, односно употреба технологија у пословном и свакодневном животу у последњих годину дана је допринела да сајбер криминал, који није новина, процвета, речено је на недавно одржаном виртуелном панелу „Партнерства и заштита”

Сајбер криминалци не оперишу у физичком свету и пандемија коронавируса њихов посао није омела, напротив, може се рећи да им је само помогла, рекла је директорка јединице за дигитални криминал у компанији Мајкрософт Ејми Хоган-Бурни.

Прелазак на рад од куће, додала је, променио је ИТ структуру.

Пре су сви запослени били на једном месту, на истом серверу и лакше је било обезбедити их, а сада је радно окружење расформирано и запослене је много теже заштити од напада сајбер криминалца, који су веома вешти и немилосрдни и стално траже начине за примену нових техника како би били успешнији, указала је Хоган-Бурни.

Иако нису променили механизме напада, сајбер криминалци су променили начине на које људе варају, односно пандемија им је дала много више канала комуникације с потенцијалним жртвама, истакнуто је на овом скупу. На почетку пандемије су користили страх и упућивали мејлове и поруке с “phishing” доменима, а потом су прешли на рестрикције које су уведене широм света у вези са путовањима и информације о развоју нових вакцина. Тако су се сајбер криминалци укључили у геополитичка збивања зарад веће добити, а оваквим нападима су се служили зарад сајбер шпијунаже компаније и крађе поверљивих информације.

Обично се за откуп информација тражи одређени износ у биткоинима, које корисник треба да уплати на рачун који је само привремено направљен у те сврхе. Информације које се краду су подаци о преносима средстава, бројеви рачуна фирме с лозинкама и све што је вредно једној компанији, напомиње Ејми Хоган-Бурни.


Опрез при онлајн куповини

Када се купује онлајн, указали су учесници овог панела, увек је неопходна велика опрезност, а најбоље је куповати од проверених продаваца и никоме не давати поверљиве податке везане за банковне рачуне.

Како су указали панелисти, већина продавница прешла је на онлајн продају, а много је купаца који робу наручују, а да пре тога не провере од кога. Нажалост, све је више случајева крађе новца - али и празног рачуна, који сајбер криминалци испразне пошто им је купац/корисник дао број рачуна, па чак и шифру.


Према подацима Интерпола, сајбер криминал знатно је порастао за време пандемије, пре свега збг веће употребе кућних рачунара и мрежне инфраструктуре, што је помогло сајбер криминалцима да повећају број напада како би повећали добит. Пре пандемије, ови криминалци су морали сами да обезбеде инфраструктуру, а сада смо им, у неку руку, помогли.

Велики проблем је настао када су коришћењем дарк wеb-а и инфраструктуре приватних корисника сајбер криминалци почели да упадају у државне системе широм света. Највише проблема на почетку пандемије било је приликом набавке заштитне опреме, а сада при набавци вакцина. Постоји велики број људи спремних да преваре, истакао је директор за сајбер криминал у Интерполу Крег Џонс и додао да, иако се због пандемије наш свет и начин рада променио из корена, систем рада сајбер криминала није се променио, јер они одувек раде од куће.

Д. Млађеновић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести