Сарадња привредних комора Војводине и Александрије

НОВИ САД: Представници Привредне коморе Војводине и Привредне комора Александрије потписали су данас споразум о сарадњи на онлајн конференцији на којој су представљени потенцијали за будућу сарадњу пословних заједница.
Privredna komora Vojvodine
Фото: Привредна комора Војводине

Председник Привредне коморе Војводине Бошко Вучуревић рекао је да је данашња конференција наставак више него добре сарадње са Египтом.

Навео је да је до сада пристигло више од 60 пословних инцијатива египатских компанија које су исказале интересовање за сарадњу са српским компанијама.

"Наши приоритети су пољопривредна производња, индустрија хране, сектор услуга, посебно ИТ", рекао је Вучуревић.

Изразио је уверење да ће се у блиској будућности показати резултати плодносне сарадње египатске и српске пословне заједнице.

Најавио је да ће се контакти међу пословним заједницама наставити и путем онлајн платформе у условима пандемије корона вируса.

Нагласио је да је за Привредну комору Војводине од кључног значаја сарадња са регионима, те да види велики потенцијал у сарадњи са Александријом.

Навео је да је од јанура до новембра прошле године укупна трговинска размена између две земље била 20 одсто мања него у истом периоду 2019. и да то показује да постоји велики простор за њен раст.

Каже да су конференције, попут данашње које су организовале две привредне коморе, само једна у серији планираних активности и састанака како би се радило на унапређењу сарадње са Египтом.

Покрајински секретар за привреду и туризам Ненад Иванишевић позвао је представнике пословне заједнице Египта на отварање новог поља сарадње на обострану корист, укључујући и отварање туристичког тржишта Војводине за Египат, у чему види нову могућност сарадње.

Амбасадор Египта у Србији Амр Алгувејли рекао је да Србија и Египат имају чврсту основу за сарадњу и да би економска сарадња требало да прати добре дипломатске односе две земље.

Навео је да се недавно састао са министарком трговине, туризма и телекомуникација Татјаном Мартић и да је главна тема састанка била даље повезивање пословних заједница две земље и сарадња као шанса и за српске и за египатске пословне људе.

Навео је да је економска размена две земље испод очекивања, те да има много потенцијала за проширење сарадње у сектору услуга, индустрији и пољопривреди.

Очекује и размену посета и долазак представника Алекандрије у Нови Сад, европску престоницу културе 2022. године.

Председник Привредне коморе Александрије Ахмед Ел Вакил рекао је да постоји велики потенцијал за унапређење сарадње на обострану корист и да треба предузети конкретне акције и искористити све шансе за развој економских односа, али и за сарадњу у области културе.

Представници привредних комора Војводине и Александрије представили су на конференцији потенцијале за унапређење сарадње.

Како је најављено, у наредном периоду ће бити органзовани онлајн Б2Б састанци представника српских и египатских компанија.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести