Састанак о минималцу без договора, следећи у понедељак

БЕОГРАД: Први састанак о минималној цени рада за 2022. годину завршен је данас без договора, јер су послодавци и синдикати остали при својим ставовима, док се представници Министарства финансија нису изјашњавали, па је наредни састанак договорен за понедељак, 23. августа.
dinari novac, Dnevnik/Filip Bakić
Фото: Дневник/Филип Бакић

Секретар Већа Савеза самосталних синдиката Србије (СССС) Зоран Михајловић рекао је Танјугу после састанка да не верује да ће се послодавци и синдикати приближити договору и да ће вероватно, као и до сада, држава морати да да коначни суд.

"Након првог састанка, као што је и очекивано, сви су остали при неким својим ставовима. Послодавци су остали при томе да повећање треба да буде онолико колико привреда може да издржи, око шест одсто. Министарство финансија се још није изјаснило о минималној цени рада", рекао је Михајловић.

Навео је да су представници Министарства финансија изнели статистичке податке макроекономских кретања од прошле и ове године, као и предвиђање за следећу годину.

Михајловић каже да су синдикати изнели став да се испоштује договор од пре четири године, а то је да се минимална потрошачка корпа и минимална цена рада изједначе.

"Тако да смо сви остали код својих ставова. Следећи састанак је заказан за 23. август, а мислим да ћемо завршни имати 27. августа", рекао је Михајловић и додао да очекује да Министарство финансија следеће недеље изађе са предлогом.

Почасни председник Уније послодаваца Србије (УПС) Небојша Атанацковић казао је за Танјуг да је први састанак прошао онако како се и очекивало.

Према његовим речимна, и послодавци и држава су при ставу да минимална цена рада не може у овом тренутку бити изједначена са потрошачком корпом, што већ годинама, подсећа, траже синдикати.

"Немогуће је тренутно доћи до тог нивоа, с обзиром на могућности привреде. Договорено је да се следећи састанак одржи у оном термину у којем је требало да буде први, 23. августа", рекао је Атанацковић.

Навео је да се представници Министарства финансија нису изјаснили, али да се из изјаве министра види да ће то бити око 35.000 динара.

Атанацковић је казао да Унија остаје при становишту да треба водити рачуна о потенцијалном расту привреде, односну расту БДП-а.

Рок за завршетак преговора о минималној цени рада је 15. септембар.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести