Састанак Владе, синдиката и запослених о стању у Пошти

БЕОГРАД: Стање у ЈП "Пошта Србије" тема је данашњег састанка радне групе Владе Србије с тим предузећем, потврђено је Танјугу у синдикатима.
posta srbije
Фото: Tanjug (S. Gazdić ilustracija)

Радну групу чине представници Владе Србије, послодавца, два репрезентативна синдиката и представници запослених.

Нела Бојовић из ЈП "Пошта Србије" рекла је за ТВ Прва да апсолутно нису тачни наводи медија да две трећине запослених у том предузећу штрајкује.

"Пратимо шта се дешава у свим нашим испоставама широм Србије. Највећи део запослених у прерадним центрима незаконито су обуставили рад", рекла је Бојовићева.

Навела је да је "Пошта Србије", која има 15.000 запослених, систем који обавља делатност од јавног значаја и као такав је препознат и у Закону о штрајку који, како је навела, јасно прописује да се штрајк мора најавити благовремено да би менаџмент заједно са штрајкачким одбором успео да обезбеди минимум порцеса рада.

Упитана о незадовољству радника који траже повећање плата, Бојовићева је рекла да је чињеница да годинама уназад није повећана зарада запосленима у "Пошти Србије", да је просечна октобарска плата у том предузећу износила нешто више од 46.000 динара, а да је републички просек, по последњим информацијама, нешто изнад 53.000 динара.

"Проблем ниских примања у ''Пошти Србије'' није новост и ми га у широком социјалном дијалогу који је успостављен на релацији оснивач, односно Влада, пословодство предузећа, представници репрезентативних синдиката ''Поште Србија'', као и представници запослених који не поседују ту репрезентативност, решавамо од марта, и то у оквирима који обезбеђују одрживо пословање овог предузећа", рекла је Бојовићева.

Како је навела, од марта до данас у оквиру Радне групе коју је формирао потпредседник владе Небојша Стефановић предузете су бројне мере и конкретни кораци на побољшању материјалног положаја запослених, исплаћена је исплата и зараде из добити за 2018. и заостатак из 2017. у износу 1,28 милијарди динара свим запосленима, у априлу и септембру ове године.

Каже и да је уз јулску исплату исплаћена и социјална помоћ за 13.500 радника у износу од 20.000 динара, и то из сопствених средстава овог система.

Позвала је све стране у преговарачком процесу на пуну одговорност у доношењу одлука.

Подсетила је да су потпредседник владе Небојша Стефановић и директорка Мира Петровић разматрали план и програм пословања "Пошта Србије" за наредну календарску годину и да су се сагласили да је он апослутно урађен у складу са одрживим пословањем предузећа.

"Сложили су се око увећања масе зарада за 10 досто уз закључак да се код расподеле зарада посебно води рачуна да они запослени који имају најниже плате да се обрати пажња на повећање њихових зарада", рекла је Бојовићева.

Навела је и да је чињеница да је "Пошта Србије" систем који годинама уназад позитивно послује, 50 одсто своје добити по закону уплаћује у буџет, нема дуговања, редовно исплаћује зараде и све остале принадлежности запосленима и учествује у великим пројектима од националног значаја.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести