СБ: Више од 1,4 млрд долара земљама Европе и централне Азије

ВАШИНГТОН: Светска банка је до сада определила више од 1,4 милијарде долара као помоћ земљама Европе и централне Азије за ублажавање последица пандемије Ковид-19.
Svetska banka
Фото: Dnevnik.rs

Како се наводи у саопштењу Светске банке, почевши од 2. априла, одобрени су нови пројекти хитног реаговања у вредности од 490 милиона долара.

Поред тога, још до 925 милиона долара прерасподелиће се, искористити или обезбедити из постојећих пројеката и зајмова, укључујући и додатно финансирање, како би се тим земљама помогло у борби против пандемије.

Та средства се користе за набавку медицинске опреме, укључујући комплете за тестирање, маске за кисеоник и респираторе, изградњу капацитета здравствених система, у шта спада и обука здравствених радника, као и за подршку социјалној заштити најрањивијих група на које је утицала пандемије Ковид-19.

Више земаља у региону тренутно разговара са Светском банком о будућим пројектима и подршци за отклањање последица ове пандемије.

Наводи се и да ће током наредних 15 месеци, Светска банка пружати финансијску подршку у износу до 160 милијарди долара да би земљама Европе и централне Азије помогли да заштите сиромашне и осетљиве грађане, подрже привреду и поспеше економски опоравак, укључујући и 50 милијарди долара средстава Међународног удружења за развој (ИДА) у виду бесповратне помоћи или зајмова под веома повољним условима.

Светска банка саопштила је и да је Швеђанка Ана Бјерде постала је 1. маја нова потпредседница Светске банке за Европу и централну Азију.

На том положају Бјерде ће руководити стратешким, аналитичким, оперативним и едукативним активностима Светске банке у овом региону.

Како се наводи, Бјерде је преузела водећу улогу за регион Европе и централне Азије у веома изазовном тренутку за државе кориснице подршке Светске банке, јер се бројне земље боре са озбиљним здравственим, социјалним и економским последицама пандемије Ковид-19.

Узевши у обзир тако неизвесно окружење, у најновијем Економском извештају за Европу и централну Азију Светске банке приказано је више сценарија негативног раста за овај регион, укључујући и озбиљну рецесију у 2020. години, при чему ће доћи до контракције раста од између -4,4 и -2.8 одсто.

Као потпредседница за Европу и централну Азију веома ћу блиско сарађивати са владама држава корисница подршке како бих им помогла да остваре добре развојне резултате, али сада нам је први циљ отклањање здравствених и економских последица пандемије Ковид-19, рекла је Бјерде.

Додаје да ће краткорочно, по убрзаној процедури бити обезбеђено финансирање и алате јавних политика како би заштитили животе и приходе грађана, а на средњи рок СБ ће помагати државама да ублаже економске и фискалне ефекте кризе путем одговарајућих мера јавних политика и финансирања.

Бјерде на том положају мења Сирила Милера, који је био потпредседник за Европу и централну Азију од јула 2015. године.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести