Шеф Амазона за неколико секунди заради годишњу плату Србина

БЕОГРАД: Према најновијој студији, најбогатији човек на свету је шеф Амазона Џеф Безос, који у секунди заради 1.131 евро, односно, за неколико секунди, он заради годишњу плату Србина који има просечна примања.
amazon
Фото: pixabay.com

Његово богатство се процењује на 98 милијарди евра, а најновија инфографика коју је објавио Еј-Би-Си финансије (ABC finance), показује да настаје све већи јаз између најбогатијих људи и просечног радника на свету.

Како преноси телеграф.рс, према последњим подацима, просечна плата у Србији износи 405 евра, што значи да за годину дана радник у заради 4.860 евра.

Када се то упрости, док Србин са просечним примањем, за, на пример, четири секунде веже пертлу, главни човек Амазона заради целу његову годишњу плату.

Безоса прати оснивач Мајкрософта Бил Гејтс, чије се богатство процењује на 78 милијарди евра.

Он, како се наводи, зарађује мање од петог најбогатијег човека на свету, Марка Закерберга, али је његово укупно богатство веће.

Тако Гејтс сваке секунде зарађује 115 евра, што значи да је њему потребно четири секунде да заради мало више од просечне плате у Србији.

Сваког минута Гејтс постаје богатији за 6.900 евра, за коју радници у Србији треба да раде годину дана и пет месеци, што значи да је њему за просечну годишњу плату у Србији потребно мало мање од минута.

Тако, наводи се, за пет минута, Гејтс искешира чак 34.500 евра.

Марк Закерберг, први човек Фејсбука, пети је на Форбсовој листи милијардера, а његово богатство се процењује на 61 милијарду евра.

Он сваке секунде заради 432 евра, износ за који у Србији просечан радник треба да ради мало више од месец дана.

То значи да Закерберг сваког минута постаје богатији 25.920 евра, цифра коју просечан радник у Србији заради за пет година.

Укупно богатство британског милијардера Џејмса Дајсона (71) износи четири милијарде евра.

Он сваке секунде заради 85 евра, а сваког минута 5.113 евра.

То значи да њему треба мање од 60 секунди да би зарадио српску зараду на годишњем нивоу.

Богатство познатог милијардера Ричарда Бренсона такође се процењује на око четири милијарди евра, али он зарађује више од Дајсона.

Тако он сваке секунде заради 23 евра, а сваког минута богатији је за 1.368 евра.

И милијардерка Дениз Котез, шефица кладионичарске компаније "Бет365", може да се похвали позамашним богатством, које се процењује на 3,3 милијарде евра.

Она сваке секунде заради 27 евра, а сваког минута 1.719 евра. То значи да је њој потребно 15 секунди да заради месечну плату у Србији.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести