СЕС: На локалу слабо маре за послодавце и синдикалце

БЕОГРАД: У Србији је протеклу годину формиран 21 локални социјално-економски савет, изјавио је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић новинарима у хотелу „Метропол” где је одржана седница СЕС-а. Како је навео, приоритет у наредном периоду ће бити јачање постојећих савета на локалном нивоу и оснивање нових.
ses djordjevic
Фото: Tanjug (Tanja Valič)

За сада имамо 21 савет, нисмо задовољни тим бројем, али интензивираћемо седнице СЕС-а да бисмо подстакли и остале градове и општине да оснивају локалне, казао је Ђорђевић.

На питање колико је прошло од оснивања првог социјално-економског савета и има ли видљивих резултата, министар је указао на то да је, пре свега, важна динамика њиховог оснивања и функционисање.

Имали смо идеју да у сваком граду и општини оснујемо локални савет, али смо на прошлој седници установили да нема у свим крајевима привредних активности и потребе да постоје. Савети треба да постоје на нивоу региона и уколико их оснујемо у свим важнијим градовима, њихов задатак биће да раде оно што СЕС ради на републичком нивоу, навео је Ђорђевић.

Истакао је важност дијалога између послодаваца, синдиката и локалних самоуправа да би се заједничким деловањем јачали привредна активност и социјални дијалог и решавали проблеми на локалном нивоу.

Председник Савеза самосталних синдиката Србије Љубисав Орбовић оценио је да је суштина проблема у томе што локалне самоуправе нису спремне да сарађују с представницима послодаваца и синдиката и да решавају локалне проблеме.


Није све на републичком нивоу

Заменик председника Уније послодаваца Србије Иван Ковачевић је приметио да је социјални дијалог на републичком нивоу заживео у последњих неколико година и да се сада социјални партнери не само чују већ и разумеју и заједнички траже најквалитетнија решења, што је, како је оценио, огроман искорак.

Не одвија се живот само на републичком нивоу већ и на локалу и бројна су питања која се могу решити и допринети да послодавци успешније раде, навео је Ковачевић.

Како је додао, има ту разних ствари везаних за порезе и фискалних намета који оптерећују пословање.


Оно што смо урадили последњу годину врло је значјано и у томе су велику улогу одиграли Унија послодаваца Србије и Министарство рада, чији су представници били спремни да идемо на терен и формирамо савете, навео је Орбовић, и додао да је проблем био и што УПС није имао органе на локалном нивоу.

Орбовић је казао и да СЕС с републичког нивоа надзире рад локалних савета, тражећи да му доставе извештаје о томе шта су проблеми у њиховим срединама да би их заједно решавали.

На питање о резултатима до сада формираних локалних савета, Орбовић је казао да су најактивнији савети у Београду, Војводини и Крушевцу, и додао да ће у наредном периоду бити основани у још 15 градова.

Д. Мл

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести