Шиб: За годину дана 12.000 радника више у немачким фирмама

БЕОГРАД: Од свих немачких фирми које послују у Србији, 57 одсто задовољно је условима пословања у нашој земљи, резултати су анкете коју је спровела Немачко-српска привредна комора (АХК) која је показала да би се сви немачки инвеститори који послују у Србији поново одлучили да овде улажу.
tomas sib
Фото: Tanjug (Sava Radovanović)

На представљању резултата анкете немачки амабасадор Томас Шиб рекао је да је добро што је 25 одсто немачких фирми веома задовољно условима пословања у Србији.

"То је добар податак и тако ћемо доћи до свеукупне бројке веће од 80 одсто оних који су се позитивно изразили о условима пословања у Србији и то је још једно побољшање у односу на 2018. годину", рекао је Шиб.

Амбасадор Немачке је рекао да је када је ступио на ту дужност званично у Србији било запослено 48.000 људи у немачким фирмама, а да је само за годину дана 60.000 запослених.

То је, оценио је, велики напредак који показује позитиван развој за који су, наглашава, заслужне реформе у Србији и успешна макроекономска ситуација.

Подсетио је да је ове седмице Светска банка сачинила анализу по којој је раст Србије у овом тренутку 4 одсто на годишњем нивоу, а да СБ види потенцијал за раст од 7 одсто, али под условом да се реформе наставе и да приватни сектор буде јачи.

"Надамо се да ће тај потенцијал бити искоришћен", поручио је Шиб.

Навео је да увек постоје могућности да се ствари поправе, јер је, додаје, јасно где су изазови.

Шиб је нагласио да је важно што у Србији има све више такозваних "сложених иневстиција" које омогућавају отварање нових радних места за квалификованију радну снагу. 

Каже да је важзно да постоје таква радна места и да то уједно доприноси да инвестиција буде дугорочна. 

Амбасадор је рекао да је приметно да многе компаније своје развојне и истраживачке активности пребацују управо у Србију што сматра важним. 

Оценио је да је важно и увођење дуалног образовања и додао да је треба ојачати сарадњу између науке, универзитета и привреде, као и да је неоходно понудити праксу у немачким фирмама. 

Уверен је да би то утицало на да се смањи одлазак радне снаге у иностранство. 

Србија се, наводи Шиб, налази на правом путу и тежи ка чланству у ЕУ, и што брже буде спроводила реформе брже ће се кретати ка ЕУ. 

У том је смислу напоменуо да правна држава мопра да постоји. 

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести