Сименс пише 10.000 отказа, реорганизује пословање

ФРАНКФУРТ: Немачки произвођач индустријске опреме Сименс најавио је да ће укинути око 10.000 радних места у склопу великог реструктурирања пословања, које ће укључити и одвајање пословања у области нафте, гаса и електричне енергије и стварање нових подручја раста.
s
Фото: EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

Компанија је касно у уторак саопштила да ће издвојити своје одељење које производи турбине за електричну енергију у независну компанију како би повећала предузетничку слободу тог огранка, док ће у својим преосталим операцијама кренути са процесом смањења трошкова, преноси агенција АП.

Из Сименса поручују да ће задржати значајан удео од мање од 50 одсто у издвојеној компанији и да ће новоофомирани ентитет такође преузети већински 59-процентни Сименсов удео у компанији Сименс Гејмса, која се бави обновљивим изворима енергије.

Нова компанија ће запошљавати 80.000 људи и имаће годишњи приход од 30 милијарди долара.

Извршни директор Сименса Џо Кесер је најавио и свеобухватно смањење трошкова с циљем повећања профитабилности у преосталим областима пословања, које се протежу од аутоматизације фабрика до енергетске инфраструктуре.

Сименс планира да до 2023. године смањи трошкове за 2,2 милијарде долара кроз укидање 10.400 радних места, углавном у администрацији.

Истовремено, компанија планира да отвори 20.500 нових радних места до 2023. године.

Сименс је, такође, данас саопштио да је његов нето профит пао на 1,92 милијарде евра у првом тромесечју ове године са 2,02 милијарде евра из истог периода прошле године.

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести