Сингју гради фабрику у Нишу, од фебруара посао за 1.000 људи

НИШ: Премијерка Ана Брнабић је данас у Нишу обишла радове на изградњи фабрике за производњу светала за аутомобиле “Сингју”  из Кине, инвестицију вредну 60 милиона евра, у којој ће од фебруара наредне године посао добити 1.000 људи.
ana brnabic, Tanjug/Tanja Valić
Фото: Танјуг/Тања Валић

Брнабић је навела да је та фабрика важна за Ниш и целу Србију, а да ће изградња бити завршена у фебруару наредне године.

Додала је да је кинеска компанија “Сингју” једна од највећих и најупешнијих компанија за производњу светала у ауто индусрији, којој је ово, каже, искорак у Европу.

“Кинеске компаније све више гледају на Србију као на најбољу могућу дестинацију за улагање у Европи, а затим ће из Србије даље да извозе за европско тржиште”, рекла је Брнабић новинарима.

Према њеним речима, инвестиција је вредна 60 милиона евра, а компанија ће у првој фази запошљавати око 1.000 људи.

“Отварамо 1.000 нових радних места од фебруара следеће године, а извоз ће углавном бити у земље попут Немачке, Француске, Словачке… Онда можете да замислите колико ће ово допринети расту економије, БДП-а и ''крвној слици'' Ниша”, нагласила је Брнабић.

Она је посебно указала да фабрику, као и Научно-технолошки парк који је данас отворен у Нишу, гради домаћа компанија, додајући да и то показује колико и како расте Србија, да грађевинске фирме имају посла, обезбеђену будућност, сигурност да својим радницима дају добре плате, на време…

Премијерка је додала да иста домаћа грађевинска компанија, Конструктор, гради и погон кинеског “Минта” у Лозници, која је и препоручила Србију “Сингјуу”, наводећи да је та референца које компаније дају једне другима, боље од било чега што ми сами можемо да урадимо.

Такође, изразила је захвалност тиму председника Републике, који се, каже, бори за сваку инвестицију.

Кинески инвеститор обавезао се да ће до краја 2023. године уложити 7,5 милиона евра за земљиште, за изградњу објеката 32,7 милиона евра и 19,6 милиона евра за нову опрему.

У Нишу ће правити ЛЕД предња светла за аутомобиле која су део напредне технологије.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести