СИВА ЕКОНОМИЈА У Војводини 217 контрола и катанац на 55 локала

Житељи многих места су летос, када су одлазили у кафиће и бутике, на пумпе и у сличне објекте често налетели на закључана врата.
firma.jpg
Фото: pixabay.rs

Нису били у питању само годишњи одмори: многи локали били су затворени због конторла пореских инепсктора. Подаци Пореске управе Србије говоре да је од 1. јуна ове године па до 20. септембра затворено 290 објеката, од тога у 49 су инспектори наишли на непријвљене раднике, а 241 радња добила је катанац бар на 15 дана због тога што странкама нису издати рачуни иако је то прописано законом. Већ по традицији, војвођански привредници, и мали и велики, спадају у савесније пореске обвезнике. То се показало и приликом летошњих контрола. У поменутом периоду у покрајини је било 217 контрола. Том приликом непријављени радници затечени су у седам случајева и објекти су привремено затворени. Због неиздавања фискалних рачуна привремено је затворено 48 локала.

Подаци Пореске управе Србије говоре да је од 1. јуна ове године па до 20. септембра затворено 290 објеката

У Пореској управи Србије објашњавају да порез најчешће избегавају да плате они који се баве прометом акцизних производа, где спадају пиће, цигарете и друге дуванске прерађевине те нафтни деривати. У врху листе су и угоститељи – на послужавнику често нема фискалног рачуна. С обзиром на то да су њихови локали често отворени до раних јутрањих сати, фискални рачуни се у ситне сате најређе издају.

Грађани код нас ретко када траже фискални рачун, а чак и када га прометници издају, не узмају га. Узму га најчешће у случајевима када сматрају да им је наплаћено више него што то говори њихова рачуница. Ретко ко проверава да ли је плаћен порез, да ли је добио рачун с обрачунатим дажбинама или само предрачун, где порез често јесте исказан, али није плаћен.


Казне и рокови

Уколико приликом контроле установи прекршај, као што су непријављени радници или неиздати фискални рачуни, инспектор може изрећи казну забране рада, и то прво на само 15 дана. Након тог рока, уколико се опет установи прекршај, следи катанац на 90 дана. Трећи пут то је на годину. Стручњаци за ту област често напомињу да та мера није најбоље конципирана. Из затвореног локала нема за државу ни динара прихода. а осим прекршиоца, казну добијају и запослени који у том случају најчешће заврше на улици.


У Пореској управи Србије наводе да им није циљ да затворе радње те да примену рестриктивних мера желе да сведу на најмању меру.У томе би могли помоћи и сами грађани. Образовање пореских обвезника ради се већ дуже. Довољно је сетити се акција које су организоаве у сарадњи с НАЛЕД-ом, попут „Порез плати да ти се добрим врати”. Посебно је била атрактивна наградна игра „Узми рачун и победи”. Најзначајније награде су биле све само не скромне: сетимо се само стана у ексклузивном насељу „Београд на води”. Међутим, скупљање фискалних рачуна појачано је у време наградних игара, а после и то престане.

У Пореској управи Србије мењају политику. Како се недавно могло чути, у будућности ће се мање ослањати на репресивне мере, а више на превентивне. У Србији расте нова генерација пореских обвезника. За разлику од старијих генерација, ове нове ће бити много свесније тога да од плаћања пореза зависи много штошта. Моћи ће да разумеју како се порез скупља и чему служи. Ту помажу и акције, попут „Пореског часа”, које Пореска управа Србије спроводи већ неко време широм Србије .

Д. Вујошевић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести