Скок индустријске производње - најбоље расту струја и храна

Индустријска производња у Србији је порасла у периоду јануар–септембар 2018. године 2,3 одсто у поређењу с истим периодом лане, при чему је прерађивачка остварила раст од 2,7 процената.
hrana Filip Bakic.JPG
Фото: Дневник (Филип Бакић)

Само у септембру ове године индустријска производња је забележила раст од 3,5 одсто у односу на просек 2017. године, али је у односу на исти лањски месец пала 1,2 одсто, објавио је Републички завод за статистику.

Прерађивачка индустрија је у септембру била 7,9 одсто већа у односу на просек 2017. године.

Највећи утицај на пад индустријске производње у септембру имали су: производња електричне енергије, експлоатација угља, производња прехрамбених производа, производња дуванских производа и производња електричне опреме.

Десезонирани индекс индустријске производње за септембар показује да је укупна индустрија остварила раст од три одсто, а да је прерађивачка порасла 4,5 процената у односу на просек 2017. године.

Само у септембру ове године индустријска производња је забележила раст од 3,5 одсто у односу на просек 2017. године, али је у односу на исти лањски месец пала 1,2 одсто

По десезонираним подацима, укупна индустријска производња у септембру је у односу на август била три одсто већа, а прерађивачка 2,3 одсто.

Међугодишњи пад производње су у септембру забележили сектори: снабдевање електричном енергијом, гасом, паром и климатизација – 8,9 одсто и рударство – десет процената. По статистичким показатељима, у септембру је на годишњем нивоу порасла производња капиталних производа – 3,2 одсто и интермедијарних производа, осим енергије – 0,6 одсто.

С друге стране, пад је забележен у производњи нетрајних производа за широку потрошњу – 1,1 одсто, енергије – четири одсто и трајних производа за широку потрошњу –  8,2 одсто.


БДП ојачао 3,7 одсто

Реални раст бруто домаћег произовда Србије у трећем кварталу 2018. године износио је 3,7 одсто у односу на исти период лане. Детаљнији обрачун кварталног БДП-а за треће тромесечје, који се изводи на нижим нивоима агрегирања методом дефлације, биће објављен 30. новембра, саопштено је из Републичког завода за статистику.


Што се тиче података за првих девет месеци, сектор снабдевања електричном енергијом, гасом, паром и климатизација остварио је раст од 3,6 одсто у односу на упоредни лањски период, прерађивачка индустрија је порасла 2,7 процента, док је рударство регистровало пад од 4,5 одсто.

Обим индустријске производње у септембру 2018. године, у односу на исти месец прошле године, забележио је пад код 16 области, чије је учешће у структури индустријске производње 68 одсто, а раст код 13 области, с учешћем у структури индустријске производње од 32 одсто.

Д. У.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести