Смиље са мистичног Ртња све траженије

Београђанка Катарина Милосављевић одлучила је после дугог низа година проучавања лековитог биља да се са својом породицом пресели на мистичну планину Ртањ.
Smilje sa Rtnja Foto: Privatna arhiva
Фото: Смиље са Ртња Фото: Приватна архива  

Овде је све своје знање и умеће, с љубављу упаковала у бочице козметике под називом „Royal Balm“, са жељом да лековите биљке са планине Ртањ понуди целом свету.

Заштитни знак бренда је биљка смиље, коју зову и Imortelle, односно „бесмртница“. Смиље је добило назив по томе, јер цвет и након бербе, чак и када се осуши, остаје исти по изгледу, такорећи бесмртан.Лепота целе приче је што вам породица Милосављевић може у сваком тренутку рећи чиме је и како третирано њихово смиље, ко га је и како прикупљао и обрађивао и довео у идеалан баланс да буде мелем за кожу.

Оно што је мало познато јесте чињеница да је Србија један од највећих извозника лековитог биља у свету, а када је етарско уље од смиља у питању, Србија нема конкуренције. Некада заштитни знак Далмације и Корзике, док данас Србија преузима водећу улогу у узгоју и преради смиља.

Катарина из прве руке прича, јер је у целу производњу укључена од почетка до краја.

-Моје интересовање за биљке почиње пре више од 20 година када сам посетила планину Бабин зуб у Македонији где сам упознала фармацеуткињу која ми је дала први мелем под називом „жвакани мед“. То је заправо мед из саћа и најчистији восак од ког се праве мелеми. Такав восак је састојак и мојих крема, што ми је важно, јер не садржи парафин- каже Катарина.

Она је од своје баке наследила име и љубав према цвећу, и иако је њено знање о биљкама данас широко, каже да увек има нешто ново да се научи.

-Годинама траје та љубав, а када бих имала неки унутрашњи проблем, спас сам тражила у чајним мешавинама од биљака. Радила сам други посао 12 сати дневно 15 година, што сам увидела да није живот за породицу, где је дете цео дан у вртићу, а жена након посла још има и кућне обавезе, иако то слови за нормалан живот, нисам га желела за себе. Одлучила сам да оставим тај посао и кренем у приватнике, како бих проводила више времена са породицом и радила посао који искрено волим. Тако смо се одлучили да се преселимо на Ртањ- прича Катарина.

Фото: Катарина Милосављевић Фото: Приватна архива 

Она каже да је смиље „наша биљка“ и самим тим више одговара људима одраслим на овом поднебљу, и да је зато постало и заштитни знак фирме. 

Истраживањем и читањем многих књига су дошли до знања да је смиље и те како лековито, а за то откриће заслужан је Катаринин супруг. Главна сврха смиља је нега лица, односно коже, међутим његова моћ је много већа.

-Више пута смо муж и ја ишли у библиотеку Матице српске у Новом Саду, тамо смо читали мастер и докторске радове и проучавали смиље на све начине, јер у књигама нема много да се прочита о овој чудесној биљци. Поручивали смо све постојеће књиге из иностранства о лековитом биљу и прављењу крема, односно коришћењу лековитог биља у спољној употреби- прича Катарина.

Она истиче да се биље у много већој мери више проучава за унутрашњу, него спољну употребу, односно кожне проблеме и до тих података се много теже долази, јер их заправо и нема.

-Наш циљ је био да пронађемо комбинацију свега. Људи који се баве јогом и енергијом воле моје креме јер су оне пуне љубави и они то осете. Дуго сам проучавала како да пребацим енергију из цвећа у креме, што је и случај и у хомеопатији када је реч о енергији- каже Катарина.

Она прича да је направила списак биљака које сме да користи, што је дуг процес, јер је саветовање са фармацеутима и докторима било изузетно дуго да би се дошло до састојака и тачног баланса који се налазе у њиховим кремама данас.

-Када сам гледала састојке других производа дошла сам до закључка да стављају у један производ и по 20 врста уља, што значи 20 врста биљака. То нема никакве логике. Сви научни радови кажу може се комбиновати до пет врста различитих биљака како би оне биле делотворне- тврди Катарина.

Она напомиње да је смиље одлична биљка за кожу, тачније парацетамол (аналгетик, антипиретик) за све и још неколико биљака фантастично делује на кожу. Оно помаже код многих проблема, нема никаква штетна дејства, а помаже и код бора.

-Истањена кожа се не може исправити, али је видно побољшање кад су боре у питању код људи који користе креме и серуме од смиља, као и кад су стрије на стомаку у питању- тврди Катарина и додаје да је еластичност коже показатељ личног здравља човека.

Смиље враћа тен, балансира кожу, омекшава је, а комбинација састојака у кремама „Роyал Балм“-а јако лепо делује на кожу, што говоре и задовољни корисници који не дозволе да остану без Катарининих крема.

М. Стакић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести