Социјални програм за све раднике „Азотаре”

– У Привредни суд у Панчеву прошле недеље стигао је предлог Републичког државног правобранилаштва – одељење у Зрењанину, као законског заступника Министарства привреде, предлог за покретање стечајног поступка над стечајним дужником „Азотар” д. о. о. Панчево због њене презадужености – потврдио је за „Дневник” председник Савеза самосталних синдиката за град Панчево Миланко Бодирога.
d
Фото: Youtube Printscreen

– Знамо да је покренута иницијатива за стечај „Азотаре”, а у њеном склопу је и социјални програм јер је ова компанија била у УППР-у. Захтева се да пре стечаја  одради социјални програм који се односи за све запослене и исти је као и сви они који су понуђени запосленима у предузећима која су дуго била у поступку реструктурирања.

Наш саговорник додаје да у суштини социјални програм има пет тачака који се односе на услове за запослене који би их прихватили, као и да се односи на све запослене, а не само за вишак.

875 стално запослених

– Значи, нема принципа добровољности. Синдикалци из „Азотаре”  су имали разговор с руководством, али ми још увек не знамо шта је план Министарства привреде као иницијатора за покретање стечаја. Не зна се судбина саме „Азотаре”, очекујемо да запослени добију више информација од својих претпостављених. Имали су у понедељак састанак у Министарству привреде и ту су само обавештени да је покренута иницијатива за стечај, да се очекује да у наредном периоду реализују социјални програм који се у овом тренутку односи на све запослене – казао је Бодирога.

По подацима из  Агенције за привредне регистре, панчевачка „Азотара” тренутно има 875 стално запослених, а колико њих би требало да се намири социјалним програмом, односно да остане без посла, још увек се не зна. То не знају ни представници синдиката у „Азотари”, што потврђује и представник Самосталног синдиката „Азотара” Градиша Живановић. Детаље очекују од Министарства привреде, али не споре да ће део запослених кроз социјални програм напустити фабрику.

3 писма заинтересованих стигла лане

У Привредном суду Панчево објашњавају да се пристигли предлог за увођење стечаја у „Азотару” тренутно разматра те, уколико се утврди његова уредност и дозвољеност, биће заказано рочиште ради испитивања разлога за покретање стечајног поступка.

Министарство привреде је протеклих година покушавало да нађе стратешког партнера за једну од највећих фабрика азотних ђубрива и азотних једињења у региону, али и јединог произвођача амонијака, урее и амонијум-нитрата у Србији. „Азотаром” већ неколико година газдује ЈП „Србијагас”. Ваља подсетити на то да је Министарство привреде почетком прошле године започело процес приватизације петрохемијског комплекса, у оквиру којег су „Петрохемија”, „Азотара” и МСК, и да је одредила рок инвеститорима за доставу писама о заинтересованости. Прошла година показала је да „Петрохемија” све боље послује и да кроз Унапред припремљени план реорганизације почиње полако да се опоравља, док су „Азотара” и МСК наставили да бележе губитке.


Мора да се реши

Иначе, и Фискални савет Србије је упозорио Владу Србије на то да треба да заврши приватизацију државних предузећа из портфолија бивше Агенције за приватизацију.

Посебно је указао на то да се током ове године мора решити судбина „Азотаре”, чији велики губици оптерећују и билансе „Србијагаса”.


Након прошлогодишњег позива инвеститорима за приватизацију „Азотаре” стигла су три писма о заинтересованости па је остало на Радној групи за решавање статуса предузећа их хемијског комплекса да их размотри и припреми анализу о начину и могућностима опоравка тих фабрика. Очигледно да се решење за „Азотару” није нашло и да се сада предлаже стечај, који може донети опоравак или привући новог стратешког партнера.

Љ. Малешевић

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести