Соса: ММФ током онлајн посете о мерама и буџету за 2021.

Мисија Међународног монетарног фонда (ММФ) одржаће виртуелне састанке са српским властима у периоду од 5. до 16. октобра, изјавио шеф Канцеларије ММФ - а у Србији Себастијан Соса.
sebastijan sosa mmf
Фото: Tanjug (S. Radovanović, arhiva)

БЕОГРАД: Мисија Међународног монетарног фонда (ММФ) одржаће виртуелне састанке са српским властима у периоду од 5. до 16. октобра, на петом и последњем прегледу у оквиру Инструмента за координацију политика (ПЦИ), најавио је данас у изјави за Танјуг шеф Канцеларије ММФ - а у Србији Себастијан Соса.

"Мисија ће размотрити фискалне перформансе и размотрити кључне параметре буџета за 2021. годину", навео је Соса.

Мисију ММФ-а током онлајн посете Србији предводиће Јан Кес Мартејн, а разговараће се о економском развоју, ефикасности мера, напретку у кључним реформама и другим темама.

Соса каже да ће Мисија ММФ-а, пре свега, разговарати о недавном економском развоју и проценити изгледе и ризике.

Такође ће, додаје, пратити примену и ефикасност мера примењених као одговор на пандемију ковид19.

"Процениће, такође, напредак у кључним структурним реформама, укључујући управљање фискалним ризицима и управљање друштвеним предузећима", рекао је Тањугу шеф Канцеларије ММФ-а у Србији.

Соса наводи да би успешан завршетак разговора отворио пут за разматрање петог прегледа Извршног одбора ММФ-а у оквиру ПЦИ у јануару 2021. године.

Подсећања ради, Србија је склопила саветодавни аранжман са ММФ-ом познатији под називом "Чуваркућа" у јулу 2018. године.

Аранжман подразумева саветодавну улогу ММФ-а, а не финансијску помоћ. Одобрен је на период од 30 месеци.

Договорено је да се напредак економског програма прати путем пет полугодишњих разматрања резултата, на којима се дају оцена његовог спровођења.

Циљ програма је одржавање макроекономске и финансијске стабилности и наставак структурних и институционалних реформи за подстицање бржег и свеобухватног раста, стварања нових радних места и побољшања животног стандарда.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести