Соса: Раст БДП Србије у првом кварталу 1,2 одсто, више од очекиваног

БЕОГРАД: Стални представник ММФ-а у Србији Себастијан Соса изјавио је данас на Копаоник бизнис форуму у Београду да се српска економија прилично добро носила са ковид кризом и да је, према прелиминарним проценама, у првом кварталу раст БДП-а био 1,2 одсто, што је доста боље од очекиваног.
sosa, tanjug video
Фото: Tanjug (Video)

Соса је на првом панелу "Wester Balkans: Post - Covid Economic Outlook" рекао да је Србија имала пад БДП-а у 2020. од свега око један одсто, што је једна од најмањих контракција у Европи.

Соса је казао да је тај пад мањи него у земљама региона.

Објашњава да је Србија боље прошла од других земаља из више разлога, а свакако да су међу њима то што је, поред предузетих мера за подршку привреди и грађанима, Србија имала раст већи од шест одсто и у првом кварталу 2020. раст од око пет одсто.

Такође, Соса наводи да је српски БДП тако структуриран да пандемија није погодила много одређене секторе који су били највише на удару у другим земљама, као што је туризам, те да су други сектори значајни за српски БДП имали раст.

"Први квартал у Србији је био бољи од очекиваног, према према прелиминарним проценама остварен је раст од 1,2 одсто", казао је Соса додајући да је ММФ ревидирао процену са пет на шест одсто.

Додаје, међутим да ММФ и даље види разлике у тим проценама, као што су екстерни шокови и несигурност због пандемије, затим стање кључних економских партнера Србије и каква ће бити ситуација након истека мера подршке.

Нови аранжман ММФ-а са Србијом у другој половини јуна

Соса je рекао је данас Таnjугу да би нови саветодавани аранжман са Србијом требало да буде одобрен и потписан у другој половини јуна.

"Очекујемо да нови Инструмент за координацију политика - ПЦИ буде разматран и одборен од стране извршног одобра ММФ у другој половини јуна", рекао је Соса на Копаоник бизнис форуму.

Каже да је главни циљ новог саветодавног аранжмана са Србијом, после оног који је истекао у јануару ове године, да даље подржи макроекономску политику Србије и њен опоравак после пандемије.

Такође, тај аранжман треба да осигура структурне институционалне реформе потребне за већи, зеленији и одрживији привредни раст Србије.

ММФ је спреман да подржи српске власти у спровођењу тих реформи, поручио је Соса у изјави за Таnjуг.

Влада Србије и ММФ договорили су у априлу нови аранжман који неће подразумевати финансијску подршку већ це бити искључиво саветодавног карактера и трајаће две и по године.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести