S&P предвиђа глобалну рецесију у 2020. због пандемије

ЊУЈОРК: Нагли застој привредне активности, узрокован мерама за сузбијање пандемије коронавируса, изазваће глобалну рецесију ове године, упозорава рејтинг агенција Standard&Purs Global, уз процену да ће раст светског бруто домаћег производа у 2020. успорити на 1,0 до 1,5 одсто, ако не и више.
Standard and Poor
Фото: Standard and Poor

Пад новчаног тока и много тежи услови финансирања, уз истовремени шок на тржишту нафте, подриће кредитну способност компанија и изазвати раст броја банкрота у идућих годину дана, наводи S&P, а преноси Ројтерс.

Комбинација пада цена нафте и екстремна нестабилност на тржишту капитала, како се додаје, вероватно ће довести до скока неиспуњавања обавеза међу корисницима кредита.

У извештају се предвиђа да би у наредних 12 месеци стопа банкрота у САД могла да буде већа од 10 посто а да ће у Европи тај проценат бити “висок једноцифрен број”.

"Пројектујемо да ће кинеска економија забележити раст између 2,7 и 3,2 посто, а да ће привреда еврозоне у 2020. години пасти за 0,5 до 1,0 одсто", пише у саопштењу објављеном на званичном веб сајту ове рејтинг агенције.

"У САД-у, ефекти друштвене изолације на потрошњу становништва и последични ногдаун за пословне инвестиције, заједно са ударом цена нафте на капитална улагања у енергетску инфраструктуру и проширена забрана путовања, вероватно ће резултирати падом привредног раста од 1,0 одсто у првом кварталу и огромним смањењем од 6,0 процената у другом. Другим речима, САД је већ у рецесији", наводи S&P.

Аналитичка кућа Кепитал Економикс је такође објавила своје прогнозе, у којима, како преноси портал novac.hr, предвиђа да ће британска привреда у идућа три месеца пасти чак 15 посто. Зато се од владе у Лондону очекује да у овој ситуацији буде заштитна мрежа банкама и другим секторима како би спречила “дубљу и дуготрајнију рецесију”.

С обзиром на отпуштања радника и затварање компанија које је већ у току, нико не очекује брз опоравак, па Кепитал Економикс процењује да ће тек крајем 2021. економија надокнадити изгубљено.

"Мало охрабрује стање у Кини, која се након периода карантина враћа у живот. У прва два месеца индустријска производња у тој земљи пала је 13,5 посто, док је малопродаја потонула 20,5 посто. Међутим, прошле недеље кинеске су власти поручиле да је врхунац ширења коронавируса прошао и да се ситуација побољшава", наводи се у иформацији.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести