Шпанске компаније на Пољопривредном сајму у Новом Саду

НОВИ САД: Шпанске компаније четврту годину заредом представиће српским пољопривредницима најнапреднију шпанску пољопривредну технологију на 86. Међународном сајму пољопривреде у Новом Саду, који се одржава од 11. до 17. маја.
novosadski sajam
Фото: Dnevnik (Slobodan Šušnjević)

Излагање шпанских компанија организују Економско-трговинско одељење Амбасаде Шпаније у Београду, у сарадњи са Шпанском агенцијом за извоз и инвестиције (ICEX).

Како се наводи у саопштењу Амбасаде Шпаније, на Националном штанду те државе, у Хали 1 Новосадског сајма, седам шпанских компанија понудиће домаћој публици иновативна и професионална решења у сегментима попут система за наводњавање, пластеника, ђубрива и семенског материјала.

Компаније које ће се представити на Новосадском сајму су Semillas Fito, Tradecorp, RKD, Saleplas, Caudal, Invernaderos Ima, Novagric.

Наиме, пољопривреда је један од темеља шпанске економије и друштва, скоро половина шпанске територије користи се за пољопривреду и сточарство, што је у 2017. чинило скоро три одсто бруто додатне вредности, односно 31,3 милијарде евра.

Вредност производње у пољопривредној индустрији исте године достигла је 50,6 милијарди евра, 4,5 одсто више него у 2016. години, што Шпанију чини четвртим највећим произвођачем у Европи.

Такође, Шпанија је највећи произвођач и извозник воћа и поврћа у ЕУ, а трећи у свету, после Кине и Сједињених Америцких држава, у 2017. трећина од укупне производње поврћа у ЕУ дошла је из Шпаније.

Када је реч о пољопривредној технологији, потреба за заштитом усева, али и за оптимизацијом производње и гаранцијом квалитета, допринела је технолошком развоју и усавршавању, што је Шпанију учинило једном од водећих земаља у тој области.

У Шпанији постоји 700 произвођача пољопривредне опреме и механизације, који своје производе пласирају широм света, а вредност извоза у том сектору износи 1,4 милијарде евра.

Извоз шпанске пољопривредне опреме у Србију расте из године у годину, прошле године износио је више од милион евра, а српски пољопривредници највише су заинтересовани за увоз шпанске опреме и технологије за заштиту усева, прехрамбену индустрију, али и за пољопривредну механизацију, системе за наводњавање…

Шпанска агенција за извоз и инвестиције (ICEX) је шпанска државна агенција која има за циљ упознавање страних тржишта с разноврсном и квалитетном понудом шпанских компанија, као и промоцију Шпаније као дестинације за стране директне инвестиције.

Преко мреже Економско-трговинских одељења при шпанским амбасадама широм света, ICEX пружа све потребне информације о шпанском тржишту и понуди.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести