Споразум НИС-а с Владом Србије о еколошким пројектима

БЕОГРАД: Компанија НИС је са представницима министарстава рударства и енергетике и заштите животне средине потписала Меморандум о заједничкој реализацији еколошких пројеката и споразуме о сарадњи са 12 локалних самоуправа за подршку еколошким пројектима, у које ће НИС уложити укупно 107,5 милиона динара.
m
Фото: mre.gov.rs

Меморандум о сарадњи потписали су генерални директор НИС-а Кирил Тјурдењев, потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић и министарка заштите животне средине Ирена Вујовић, а размењени су споразуми са 12 локалних самоуправа, у чије име се обратио градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.

Министарка Зорана Михајловић је рекла да само сви појединци, локалне самоуправе, влада, министарства и компаније могу заједничким радом да направе велике кораке у екологији.

Поручила је да зелена агенда и зелена транзизиција треба да буде наш модел раста који ће омогућити да се Србија још више развија и да само заједнички и уз друштвено одоговорне компаније моземо да направимо резулате.

Држава је ту да направи услове, наши услови су закони, зелена Србија до 2040. и 2050. године, много више производње енергије из обновјивих извора и одрживи развој на зелени начин, нагласила је Михајловић.

Навела је да све што ће радити локалне смаоуправе кроз пројекте у ствари представља зелену агенду и додала да су пред нама промене из области енергетике и животне средине и да се зато све одлуке доносе заједнички са Министарством заштите животне средине

Способни смо да се удружимо и да покажемо конкретним резултатима и пројектима шта можемо да урадимо у заштити животне средине и енергетици, каже Михајловић и наводи да се упућују разне критике и недобронамерне сугестије, јер свака промена прави отпоре.

Подсетила је да је парламент недавно усвојио два важна закона о енергетској ефикасности и обновљивим изворима енергије и да то јесте наша будућност.

Надам се да ће област заштите животне средине у енергетици бити нешто шсто ћемо радити свих наредних година, навела је Михајловић.

Министарка Ирена Вујовић каже да управо 12 градова и општина конкуришу за најважније еколошке пројекте и истиче да је важна друштвена оговорност НИС-а који је усмерио средства у заштиту животне средине.

Разговарали смо шта је најпотребније, а то је замена котларница, уређење јавних површина, изградња еко паркова. Налазимо се у великој борби и у великим изазовима када говоримо о заштити животне средине, а главни проблем је борба против аерозагађења, рекла је Вујовић и додала да значи свака помоћ друштвено одговорих компанија.

Очекује да ће и друге компање следити добар пример НИС-а и наводи да предстоји заједничка борба у унапређењу животне средине у коју морају да се укључе сви и поједнци и компаније и представици министарстава.

Генерални директор НИС-а Кирил Тјурдењев каже да НИС, као једна од највећих компанија, настоји да буде пример по успешном развоју бизниса, али и по ефикасној заштити животне средине.

То су за нас једнако важни приоритети. Од 2009. у еколошке пројекте уложили смо готово 120 милиона евра, али наше инвестиције у ту област су вишеструко веће, јер све наше капиталне пројекте реализујемо са намером да унапредимо заштиту животне средине, рекао је Тјурдењев.

Навео је да наставком сарадње са Владом Србије и локалним самоуправама компанија НИС испуњава своју визију и свој мото - да будућност претвара у дело.

Настављамо са нашим пријатељима из Владе Србије и локалних самоуправа да улепшавамо Србију. Радићемо на томе свакога дана, упркос изазовном времену, каже Тјурдењев.

Споразуми са локалним самоуправама су фокусирани на подршку еколошким пројектима и биће реализовани у 12 градова и општина у којима НИС спроводи највећи део својих пословних активности и то у Београду, Новом Саду, Пожаревцу, Нишу, Чачку, Зрењанину, Панчеву, Кикинди, Кањижи, Новом Бечеју, Србобрану и Житишту.

Укупна средства од 107,5 милиона динара биће усмерена на унапредње заштите животне средине у тим градовима и општинама кроз увођење система соларног напајања и осветљења, замену котлова, уређење јавних градских паркова и парковских површина, садњу аутохтоних врсти биљака, постављање иновативних еколошких парковских елемената, соларно осветљење парка, постављање рециклажних канти и контејнера.

Градоначленик Новог Сада Милош Вучевић захвалио је НИС-у на 11 година искрене и квалитетне сардње и борбе за лепшу, развијенију, безбеднију и чистију Србију.
 

Верујем да ова етапа коју данас отварамо у сарадњи Владе и НИС-а и нас са локалног нивоа доказује да је Србија довољно ојачала, сазрела и оснажила се да поведе рачуна о сваком аспекту живота грађана и ономе што се данас најчешће злоупотребљава, рекао је Вучевић.

Навео је да су у оквиру кампање "Заједници заједно" спојене заштита животне средине и енергетика и да то нису сукобљене стране за постизање одрживог развоја.

Спремни смо да се као градови такмичимо са најбољим пројектима и да бринемо о грађанима у свим деловима Србије и да већ кандидујемо идеје за 2022. годину, каже Вучевић.

Потписивањем споразума са 12 локалних самоуправа уједно почиње и овогодишњи конкурс НИС-овог програма друштвене одговорности "Заједници заједно" који ће трајати до 5. јула, а о избору пројеката одлучиваће комисија састављена од представника НИС-а, локалних самоуправа, као и министарстава рударства и енергетике и заштите животне средине.

Од 2009. године НИС је у оквиру програма "Заједници заједно" у развој локалних самоуправа уложио око 1,4 милијарде динара и реализовао више од 1.000 пројеката.

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести