Србија је у региону први свеобухватни партнер Кине

БЕОГРАД: Србија је у региону први свеобухватни партнер Кине и та сарадња представља пример сарадње која се развија и расте, поручено је на међународној научној конференцији „Појас и пут: Србија и Иницијатива 16+1“. 
kinezi rtb bor
Фото: Tanjug (Rade Prelić)

Први потпредседник владе и шеф дипломатије Ивица Дачић каже да ће Пекинг следеће недеље бити у центру пажње међународне заједнице када ће бити одржан Други међународни форум „Појас и пут“, а на коме ће учествовати и председник Србије Александар Вучић, поред 37 других шефова држава и влада, представника 137 земаља и 80 међународних организација, као и око 2.000 делегата на разним нивоима.

Србија је спремна да пружи свој допринос успеху тог форума, рекао је Дачић. 

Подсетио је да се прошле недеље и Грчка придружила иницијативи 16 земаља Централне и источне Европе и Кине.  
Уласком Грчке у иницијативу може се сматрати да је она проширена и на југ Европе, каже Дачић.

Министар рударства и енергетике Александар Антић рекао је да је Србија најбоље искористила све благодети које је донео механизам сарадње кроз партнерство с Кином. 

Навео је да су до сада у оквиру глобалне кинеске иницијативе „Једна појас, један пут“ у Србији уговорени пројекти чија је укупна вредност пет милијарди долара, а да ћемо се приближити и цифри од 10 милијарди долара. 

Имао сам задовољство и привилегију да у пуној енергији и капацитету осетим колико је овај пројекат и механизам сарадње донео добро читавом региону, каже Антић, који је и национални координатор Механизма сарадње Кина + 17 земаља Централне и Источне Европе.

Механизам сарадње с Кином је, наглашава Антић, од великог интереса за све нас у овом делу Европе, јача односе Кине и Европе, и направио је читав низ искорака не само у бројкама, него у километрима, тонама, бетону, челики, асфалту. 

Реч је, каже, о великом броју пројеката, међу којима су мостови, ауто-путеви, обилазница око Београда, модернизација железнице, енергетски објекти. 

Дошли смо у позицију да у Србији данас имамо велико градилиште и велике планове, каже Антић. 

Савршено огледало успешне сарадње с Кином су, наводи министар Антић, Железара Смедерево и РТБ Бор, а Линглонг у Зрењанину и Минт у Лозници су доказ да кинеска инцијатива на нашем тржишту има још увек простора за развој. 

Велики је оптимиста када је реч о жељи кинеских компанија да улажу у Србији, те наводи да ће посета делегације из Србије на челу с Александром Вучићем на самиту лидера у Пекингу бити прилика да се српска делегација сретне с представницима многих кинеских компанија. 

Идемо с многим конкретним стварима у Кину. Министри ће имати велики број сусрета са кинеским компанијама с којима ће разговарати о инвестицијама и пројектима, каже Антић. 

Поручио је да ће Србија наставити да буде локомотива у механизму сарадње с Кином. 

Србија је доказани пријатељ и партнер Кине, рекао је Антић и нагласио да кинеске компаније Србију треба да доживаљавају као своју кућу у којој су добродосли да инвестирају. 

Амбасадорка Кине у Србије Чен Бо рекла је да је вредност уговора на инфраструктурним пројектима кинеских предузећа у Србији прешла пет милијарди долара, од којих је реализовано 1,6 милијарди долара. 

Покренут је велики број важних пројеката сарадње међу којима су Железара Смедерево, рудник у Бору, фабрика гума Линглонг, каже амбасадорка. 

Нагласила је да данас иницијатива „Појас и пут“ представља платформу за сарадњу највећег обима у свету, те да је до сада већ 126 земаља и 29 међународних организација с Кином потписало документ о сарадњи у иницијативи.

Иницијатива Појас и пут, покренута пре шест година, прерасла је из идеје и визије у дела и конкретне резултате, каже амбасадорка. 

Навела је да је од покретања сарадње 16+1 обим кинеске трговине с Централном и Источном Европом порастао за више од 50 одсто, а да су кинеске инвестиције у том регионуy порасле за 300 одсто. 

Сарадња Србије и Кине представља пример сарадње која се развоја и расте. За шест година број кинеских туриста у Србији је 16 пута већи и премашио је 100.000 у 2018, каже амбасадорка Чен Бо.  

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести