Србија карго купује осам локомотива од Сименса за 32 милона евра

БЕОГРАД: Предузеће "Србија карго" купиће осам Вектрон  вишесистемских локомотива од компаније Сименнс у вредности 32 милиона евра.
Srbija kargo/Tanjug
Фото: Tanjug

Уговор о куповини ће сутра потписати генерални директор "Србија карга" Душан Гарибовић, а испред компаније Сименс технички и комерцијални директори групације Мобилити - Возна средства, Карл Страсер и Георг Новак Гелтер, у присуству потредседнице Владе и министарке грађевинарства, саобраћаја и инфрастуктуре Зоране Михајловић.

Куповина се финансира из кредита ЕБРД ИВ, а испорука локомотива ће се обавити у фебруару и марту 2019. године, наводи се у саопштењу "Србија карга".

Вектрон је, како се додаје, изузетно флексибилна генерација локомотива, која испуњава садашње и будуће европске стандарде по питању екологије, буке, уштеде енергије, лако су прилагодљиве низу конфигурација специфичних за одређену земљу или режим рада. 

Опремљене су неопходним националним системима за контролу возова, а поседоваће и европски систем за контролу возова (ЕТЦС). Биће произведене у фабрици компаније Сименс у Минхену.

Мултисистемске локомотиве, Сименс Вектрон су, како истичу из "Србија карга", право решење због могућности саобраћаја на електрифицираним пругама са различитим системима напајања електричном енергијом (једносмерна и наизменична), имају максималан учинак од 6,4 MW и достижу максималну брзину од 160 км/х.

Набавком нових локомотива "Србија Карго“ ће подићи лествицу стандарда квалитета и безбедности превоза робе и постаће лидер по питању савремености возног парка у региону.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести