Србија напредовала на листи економских слобода за 11 места

ВАШИНГТОН: Србија је напредовала по индексу економских слобода на листи “Херитиџ фондације” за 2019. годину, заузевши 69. место међу 180 рангираних земаља, што је за 11 позиција боље у односу на претходну годину.
srbija, tanjug
Фото: Tanjug/ R.Prelić, arhiva

Укупан скор Србије, како се наводи на сајту Фондације, повећан је за 1,4 поена на 63,9 поена, што је сврстава у категорију економски “умерено слободних земаља”.

Србија је, како пише, остварила велико побољшање у области фискалног здравља, при чему су веће оцене на плану пословних слобода и државне потрошње надмашиле смањење скора у области трговинских слобода и ефикасности правосуђа.

У квалитативној анализи Индекса се наводи да, уз снажан економски раст и значајну фискалну консолидацију, влада у Београду планира даље постепене реформе за унапређење пословног амбијента, али да ће “напредак у реформисању јавне управе и приватизацији државних компанија у секторима електричне енергије, комуникација и природног гаса, ипак бити нешто спорији”.

Такође је оцењено да су неопходне дубље институционалне реформе за модернизацију пореске администрације, смањење корупције и јачање правосудног система.

Од земаља региона, лошије рангиране од Србије су Босна и Херцеговина, Хрватска и Црна Гора, које су заузеле 83, 86. и 92. место респективно, а боље рангиране су Словенија (58.), Албанија (52.), Бугарска (37.) и Македонија (33.).

Међу 44 земље европског региона, Србији је припало 34. место, а њена укупна оцена је испод регионалног просека, али изнад светског просека.

Најбоље рангиране земље у овогодишњем издању индекса економских слобода су: Хонг Конг, Сингапур, Нови Зеланд, Швајцарска и Аустралија, а најгоре оцене имају: Зимбабве, Република Конго, Еритреја, Куба, Венецуела и Северна Кореја.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести