Србија не би требало да има проблема са снабдевањем гасом

БЕОГРАД: Председник Скупштине Удружења за гас Војислав Вулетић изјавио је данас да Србија не би требало да има проблема са снабдевањем гасом, али да је неопходно да се пре зиме напуне складишта овим енергентом.
gasovod
Фото: pixabay.com

Он је гостујући на РТС-у оценио како ми не би требало да стрепимо од евентуалних застоја транспорта кроз гасовод, попут онога што се дешава са Северним током 1.

"Ми имамо Балкански ток који је потпуно нов и на њему нема никаквих проблема, а имамо и гасовод са севера који преко Мађарске и Украјине долази до нас. И било да се нешто деси на једном или другом, можемо да се снабдевамо. Лично, не верујем да ћемо ми имати било каквих проблема, јер је складиште већ доста попуњено, а и даље се пуни", рекао Вулетић.

Он сматра да Руси немају никакав интерес да обуставе испоруку гаса Европи, јер на то тржиште годишње испоруче око 200 милијарди кубних метара, од чега зараде око 100 милијарди евра, па су заинтересовани да што више гаса продају

Вулетић је додао да у пирлог томе говори вест да је после ремонта Северног тока 1 гас поново почео да тече ка Европи.

Он наглашава да је позив Европске комисије на смањење потрошње гаса у чланицама ЕУ за 15 одсто непотребан.

"Мислим да нема потребе за било каквим уштедама, гаса у Европи има, а како ће да се расподели зависи од Европљана а не од Русије", рекао је Вулетић.

Нагласио је да је важно напунити складишта гаса и оценио како је цена тог енергента сада висока, јер ни једно складиште у ЕУ није пуно.

"Цене гаса не одређују ни Руси, ни Немци, ни Срби, већ они који имају пуна складишта и сада се играју са ценама", сматра Вулетић.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести