Србија појачала зависност од руских енергената

ВАШИНГТОН: На пуштање у рад гасовода Балкански ток реаговао је данас Глас Америке (ВОА) оценом да је Србија појачала своју зависност од енергента из Русије.
gasovod
Фото: Tanjug (T. Valič, arhiva)

ВОА подсећа да је првог дана нове године у војвођанском месту Госпођинци пуштен у рад Балкански ток и да су званичници на отварању поручили да овим Србија обезбеђује другу, стабилнију трасу снабдевања гасом, која не иде више само преко Украјине.

Балкански ток, чија је изградња кроз Србију почела у марту 2019, део је, наводи ВОА, гасовода Турски ток, којим се, преко Турске, Бугарске до Србије и Мађарске, транспортује руски гас.

То значи, како наводи ВОА, да Србија сада има укупно два правца снабдевања гасом из истог извора.

Бивши амбасадор Србије у Белорусији Срећко Ђукић каже да је Србија сада једина земља у Европи која стопроцентно зависи од руског гаса.

Дипломата Зоран Миливојевић каже да се овим потврђује зависност Србије од Русије, али напомиње да је важно што је Београд решио питање снабдевања гасом.

"Велико је питање како ће преко Украјине ићи. Овим Србија своје интересе задовољава и обезбеђује сигурно снабдевање из Русије", рекао је Миливојевић за Глас Америке.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести