Србија потписала Меморандум са Јуроклиром

БЕОГРАД: Министарство финансија и Јуроклир (Euroclear) потписали су Меморандум о разумевању, који ће омогућити да се створе тржишни услови за ефикасније емитовање државних хартија од вредности, деноминованих у динарима.
Танјуг/Раде Прелић/Синиша Мали и Судип Чатерџи
Фото: Танјуг/Раде Прелић/Синиша Мали и Судип Чатерџи

Меморандум су потписали министар финансија Србије Синиша Мали и Судип Чатерџи, шеф сектора за глобално тржиште капитала белгијске компаније Јуроклир, која је једна од највећих клиринг кућа у свету.

Намера Србије је да омогући да се њеним обвезницама тргује путем Јуроклир платформе, што ће олакшати страним инвеститорима да имају приступ тржишту државних хартија од вредности.

Тиме им се омогућава приступ домаћем тржишту на сигурнији и стандардизованији начин, што ће резултирати повећањем капитала, већим обимом трговања и нижим стопама приноса на секундарном тржишту.

На тај начин подстиче се даљи развој тржишта капитала, укључујући и могућност за даље повећање кредитног рејтинга Србије и укључивање у различите глобалне индексе обвезница.

Мали је после потписивања Меморандума, у Министарству финансија, рекао да је потписан веома важан споразум за даљи раст и развој домаћег тржишта капитала, као и да очекује да уговор о чланству Србије у Јуроклиру буде закључен до октобра.

Истакао је да ће Јуроклир допринети томе да наше хартије од вредности буду још поузданије, примамљивије и кредибилније на светском тржишту.

"То са друге стране значи да ће каматна стопа коју ћемо добијати бити нижа, да ћемо поново вратити поверење у наше хартије од вредности, али и да ћемо убрзати инвестициони циклус", рекао је Мали и подсетио да ће у оквиру програма развоја "Србија 2025" бити уложено 14 милијарди евра.

Навео је да ће инвестиције бити реализоване кроз повољније финансирање на међународном тржишту капитала, што управо потписани споразум са Јуроклиром треба да обезбеди. Како је рекао, то ће не само обезбедити потребна средства него и омогућити нашим компанијама јефтиније финансирање, као и нове инвестиције и стварање нових радних места.

"То су све мали, али сигурни и неопходни кораци како бисмо нашој економији обезбедили још више стопе раста. У протеклих пар месеци смо имали велики број добрих вести у вези са нашим тржиштем капитала и укључени смо на тзв. Воч листу ЈП  Морган индекса за земље у развоју. Донели смо, такође, измене Закона о јавном дугу, измене Закона о тржишту капитала и имали смо прилику да видимо и унапређење кредитног рејтинга Србије", каже министар Мали.

Сада, додаје, као награда за све то је и овај спораузм са Јуроклиром. "У разговору са великим бројем инвеститора чули смо њихов захтев - хајде уђите у тај систем, јер то значи да сте препознатљиви и да сте испунили веома строге критеријуме. И ако то успемо, на основу овог споразума очекујем и потписивање уговора до октобра и онда ће наше хартије од вредности бити ''раме уз раме'' са осталима на свету".

Мали наводи да то значи коначну препознатљивост свих реформи и економских политика које је Србија спроводила у претходном периоду.

"Драго нам је што смо озваничили нашу сарадњу са Јуроклир групом, а што је узбудљив почетак 2020. године. Ово партнерство је важан део наше свеукупне стратегије смањења трошкова задуживања и повећања тражње за државним обвезницама, раста и диверсификације базе инвеститора, побољшања предуслова неопходних за даљи развој тржишта капитал, као и за обезбеђивање инвестиционог рејтинга у што краћем року", закључио је Мали.

Јуроклир банка пружа финансијске услуге и специјализована је за измирење трансакција хартијама од вредности, као и за чување и сервис имовине тих хартија. Чатарџи је, после потписивања, изразио задовољство због потписивања Меморандума са министром финансија Малим.

"Јуроклир је радио на различитим тржиштима претходних година, на 47 тржишта, и видели смо да када су тржишта добро осмишљена онда се постиже оно што је рекао и министар Мали, а то је значајно смањење трошкова кредитирања и увећана ликвидност".

Чатерџи истиче да се таква врста уштеда у трошковима кредитирања затим упумпава назад у економију, што знатно доприноси циљевима одрживог развоја УН, као што је боља здравствена заштита, побољшано образовање, стварање већег броја радних места, промоција развоја инфраструктуре и друго, а што је све у складу са вашом мисијом односно програмом развоја "Србија 2025".

"Наш циљ је да подржимо дугорочну стратегију развоја српског тржишта капитала кроз повећање ликвидности, диверсификацију базе инвеститора и јачање тржишта динарских државних обвезница", рекао је Чатерџи и поручио: Ми смо партнери Србије у тој мисији.

Јуроклир група је поуздан финансијски систем за операције салдирања.

У основи, група обезбеђује намирење и чување домаћих и страних обвезница, акција и деривата инвестиционим фондовима.

Јуроклир је реномирана, поуздана инфраструктура на тржишту капитала која доприноси смањењу ризика, аутоматизацији и ефикасности на нивоу глобалне клијентске франшизе.

Јуроклир група укључује Јуроклир Банку - која има оцену АА + према Фич Рејтингсу и АА према Стандард&Пурс агенцији - као и огранке Јуроклир Белгија, Финска, Француска, Холандија, Шведска и Велика Британија и Ирска.

Јуроклир група салдирала је скоро 791 билион евра трансакција хартија од вредности у 2018. години, које су обухватиле 230 милиона домаћих и страних трансакција, и располагала је у имовином клијената од 28,8 билиона евра у просеку.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести