Србија регионални центар повезивања и унапређења привреде

Четврти Регионални пословни форум одржаће се 25. новембра у Новом Саду, и у складу са епидемиолошком ситуацијом биће одржан у такозваном хибридном формату.
zobenica
Фото: skupstinavojvodine.gov.rs

Учесници форума су компаније из 28 држава света, као и регионалне привредне коморе, развојне агенције и друге институције које пружају подршку за развој малих и средњих предузећа и побољшање економске климе за пословање и нове инвестиције.

Аутономна покрајина Војводина, Привредна комора Војводине и Развојна агенција Војводине заједно са Скупштином ервропских регија, Фондом Европски послови као и Европском мрежом предузетништва, четврти пут организују форум чији ће пленарни део, од 10.00 часова, бити одржан у Привредној комори Војводине, а одмах потом биће организовани Б2Б састанци привредника у онлајн формату.

Регионални пословни форум, који се одржава по четврти пут у Србији, иницирао је потпредседник Скупштине европских регија и потпредседник Скупштине АП Војводине Дамир Зобеница 2018. године.

И ове године окупили смо преко 150 компанија из 28 земаља, упркос пандемији (Дамир Зобеница)

- Изузетно ми је драго да и ове године имамо могућност да будемо домаћини Регионалном пословном форуму и да наставимо да спајамо привреднике и унапређујемо пословну климу, како код нас у Србији, тако и у другим државама - истиче Дамир Зобеница. - Чињеница да је Регионални пословни форум организован по четврти пут, показује да је наша идеја да се пословно повежу регионалне привреде, уз помоћ Регионалних привредних комора и Регионалних развојних агенција, и на тај начин повећа привредна активност, успела и заживела. И ове године окупили смо преко 150 компанија из 28 земаља, упркос пандемији.


Пољопривреда, прехрамбена индустрија...

Ове године, каже Зоеница, сектори које промовишемо и представљамо су пољопривреда и прехрамбена индустрија, грађевинска индустрија, информационе и комуникационе технологије и креативна индустрија.

Међу земљама из којих су пријављени учесници за форум су Аустрија, Белгија, Босна и Херцеговина, Бугарска, Хрватска, Чешка, Француска, Грчка, Мађарска, Немачка, НР Кина,Чешка, Италија, Црна Гора, Северна Македонија, Румунија, Руска Федерација, Египат, Словачка, Словенија, Шпанија, Турска, Литванија, Холандија, Украјина, Шведска и Велика Британија.


И ове године због пандемије, привреда у свим државама света је погођена, а Форум и његова иницијална мисија сада имају још већу улогу јер повезивање и одржавање привредне производње је циљ свих влада које желе да њихови грађани наставе да живе добро. Овогодишњи Регионални пословни форум највећи је међурегионални скуп у Војводини, а верујем и један од већих пословних скупова у Србији ове године. Скупштина АП Војводине Форум организује заједно са Скупштином европских регија, која окупља преко 150 регија из ширег подручја Европе, као и са Европском мрежом предузетништва која је основана од стране Европске комисије и чији је циљ повезивање привредника и промоција пословних иновација, рекао је Зобеница.

- И ове године успели смо да међу говорнике уврстимо и европског комесара за проширење и суседску политику Оливера Вархеија, као и представнике највиших европских институција, али и регија из Кине, Аустрије, Норвешке, Француске и Ирске. Претходна  три Форума, који су такође били организовни у Новом Саду, били су више него успешни, а овогодишњи, са до сада пријављених 150 компанија и институција је показатељ да поверење које смо изградили током последњих година опстаје и да учешће у Форуму доноси резултате- нагласио је потпредседник Скупштине европских регија.


Задатак политичара – бољи живот

- Мишљења сам да је задатак политичара да стварају климу повољну за раст и напредак, за развој привреде и бољи животни стандард грађана - каже Дамир Зобеница. - Поносан сам што је у Србији у трећем кварталу ове године забележен раст БДП-а, у односу на исти период претходне године, износи 7,4 одсто, захваљујући резултатима оствареним у свим секторима, посебно индустријској производњи, грађевинарству и услужном сектору и јасној државној политици усмереној на развој и раст. Такође, привукли смо 3.14 милијарди евра директних страних инвестиција за првих девет месеци ове године, и то у доба пандемије.

- Све наведено је најбоља позивница свима да учествују у Регионалном пословном форуму јер нам је свима циљ регионални економски развој- поручио је Зобеница.


Србија је такође, заједно са Северном Македонијом и Албанијом, покренула регионалну иницијативу “Отворени Балкан”; која се надограђује на агенду Берлинског процеса Европске уније уз фокус додатног развоја регионалних тржишта, слободе кретања робе, услуга и људи и дизања нивоа енокомија у овом делу Европе. Ова регионална иницијатива, поред економског напретка Западног Балкана; има за циљ и бољи животни стандард свих грађана, што је додатни подстицај за нас изабране политичаре да је промовишемо и спроводимо.

На овом примеру види се како политика може да помогне економији, да отвара нова тржишта, да повезује људе, да подиже ниво инвестиција и зато смо ми поносни на чињеницу да се четврти Регионални пословни форум одржава поново у Новом Саду и да смо и ове године успели да окупимо више од 28 држава и преко 150 компанија које ће разговорима и склопљеним уговорима учинити да грађани живе боље и да се привреда, упркос изазовима изазваних пандемијом, развија и напредује.

З. Делић

 

EUR/RSD 117.1544
Најновије вести